Изборът на бойните самолети Ф-16 за Българската армия е най-добър в сравнение с другите две оферти. Това каза пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър и активист на БСП Ангел Найденов.

Според него за Ф-16 ценовото предложение трябва да бъде разглеждано като първоначално и важно. Тоест, първоначално заявената цена може да се намали в хода на преговорите по закупуването. Найденов отчита, че офертата за шведските самолети Грипен е с пакет на способност и функционално оборудване, което ги прави годни основно за ер полисинг. Но за да се подготвят Грипен за бойни самолети и за да бъдат многофункционални, трябва да се заплатят допълнителни средства и да се закупи допълнително оборудване.

Само тогава шведските самолети могат да бъдат ефективни по отношение на наземни, морски цели и радио-електронна борба, допълни бившият военен министър.

Той предупреждава, че в хода на преговорите за Ф-16 трябва да се изясни окончателно цената, разходите за жизнен цикъл на този самолет и сроковете за доставка на първите бойни машини. 

Ангел Найденов обяви още, че подкрепя идеята четирима министри - на финансите, на външните работи, на отбраната и на икономиката да участват в преговорите за придобиването на Ф-16.  Той изрази увереност, че на 9 януари на заседание на Министерски съвет ще бъде разгледан проектът за закупуване на натовските самолети и внесен за ратифициране в Народното събрание.

Найденов заяви, че не знае какви са аргументите на президента Румен Радев да говори за лобизъм при избора на Ф-16, но при всички случаи такъв е имало и при избора на Грипен.