Нов проблем се заражда за туроператорите и туристическите агенции. Заради повишения общ риск на пазара и страха от фалити на фирмите в сектора, застрахователи вдигнаха повече от десет пъти цените на задължителните застраховки за бранша, а някои прекратиха предсрочно полиците. Без тях туристическите оператори не могат да работят, предава БНТ.

За съжаление, запознати сме с тази ситуация, тя започна още малко след обявяване на извънредното положение, ние следим доста изкъсо какво се случва, за момента официална информация от прекъсване на застраховки има от един застраховател и имаме официална информация от друг, че е увеличил своята премия, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Институцията, която следи застрахователния пазар, е комисията за финансов надзор, сигнал към нея вече е подаден от министерството на туризма.

Това са договори между туроператори и застрахователи, съответно министерството на туризма следва да бъде информирано, но не е страна, но наистина се надявам за разбиране в тази изключително тежка ситуация, по отношение на сектор туризъм. Надявам се съответно на указания на Комисията за финансов надзор в тази посока, казва Ангелкова.

От Комисията за финансов надзор са отговорили на запитването на министерството на туризма още през април. Тогава са обяснили, че застрахователите не могат да откажат сключването ѝ в случай, че предлагат съответната застраховка.

От комисията обаче са категорични, че оценяват преценката на застрахователите на рисковете и допълват, че определянето на премиите е тяхно право.


Оттам обаче са поискали информация от застрахователите и са получили отговор от всички, с изключение на една компания, че застрахователите ще се съобразят с нуждите на техните клиенти по начин, който няма да накърни финансовата им стабилност. От комисията ще продължат да следят пазара.