Българската икономика вече работи с половината от капацитета си и ще претърпи тотален рестарт през юли, когато заводите ни ще заработят на пълен обем. Това прогнозираха експерти, цитирани от в. „Монитор“.


„Индустрията ни е силно зависима от производството в чужбина, но заводите ни са възстановили производството си между 50 и 90%. Оптимизъм има заради разхлабването на мерките след успехите на здравното поле“, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Гордостта на индустрията ни – големите фирми доставчици в автомобилостроенето, които затвориха за кратко в края на март и началото на април, вече работят, но не в пълен обем. Потреблението на стоки за дълготрайна употреба, сред тях най-ярък пример са автомобилите, се отлага, складовете са пълни и за да има производство е необходимо потребление, което се очаква да се „отпуши“ през следващите два месеца.

Най-силно засегнат е малкият и среден бизнес, който е поставен под риск от загуба на доходи, на обучени кадри и необратимо излизане от пазара, както и поради по-малката възможност да се възползват от социална защита.

Именно в тази посока са насочени голяма част от мерките на правителството, ако не за увеличаване, то поне за запазване на нивото на заетост и потребление. Държавната помощ за заплати, известна още като „60 към 40“, цели да няма намаляване на доходите, от друга страна пък са мерките за наливане на ликвидност, като безлихвени кредити, гаранции за заеми на фирми и др.

„Мерките са добри, използват се в целия свят, но се забави приложението във времето. Едва 30 млн. лева са изплатени по подпомагането на фирмите за заплатите, всичко останало е в подготвителен етап“, смята Иванов и допълва, че наливането на пари е безполезно при фалирали фирми.

Към март обаче индустриалният сектор у нас се справя добре, като спадът е между 6-7% на годишна база. За сравнение в Словакия спадът е близо 20%, а в Румъния - около 14 на сто. Прогнозите са, че спадът на българската икономика през 2020 г. ще достигне 6%, коментира регионалният икономист в „Кофас груп“ Грегорж Шилевич. С подобряването на състоянието на икономиките на основните търговски партньори се предвижда растежът да бъде подкрепен от възстановяването на износа, впоследствие и на инвестициите.

На тримесечна база ръстът на БВП на България до края на март е 0.3%, с Румъния сме единствените страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които бележат растеж на икономиката. Други страни, като Унгария, Литва, Полша, Словакия и Чехия, отчитат свиване между 0.2 на сто в Литва и 5.4% в Словакия.

Свитото потребление, затруднената работа, намалението в доходите и залежалата стока действат като спирачки за родното производство. По данни на Националния статистически институт през март 2020 г. се отчитат спадове на годишна база в индустрията (-6.9%) и в строителството (-14%). Потреблението през март 2020 г. също спада с 14.6%. Към момента се отчита по-малък негативен ефект за индустрията, в сравнение със сектора на услугите, който беше засегнат в по-висока степен от ограничителни мерки.

Настъпилата ситуация се отрази както на обема, така и на структурата на потреблението. При потреблението има растеж при храните, както и при фармацевтика и медицински стоки. Растат и продажбите по интернет. Най-голям спад има при покупките на дрехи и обувки (63.1%), компютърна и комуникационна техника (40.4%), горива (37.1%), битова техника и мебели (19.8%).

По предварителни сезонно изгладени данни на НСИ през март 2020 г. при оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени се наблюдава спад с 18.1% спрямо предходния месец. През март 2020 г. е регистриран спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 36.7%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 25.6%. Увеличение на оборота е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.9%.

Експертите очакват страните в ЦИЕ да отчетат среден спад от 5.8% на БВП през 2020 г. Според данните през втората половина на годината може да има леко подобрение в глобален мащаб, но то няма да промени сценария за изпадане в рецесия. Друг сценарий предвижда втори пик на пандемията, който отново да наложи карантина и затваряне на производствата.

Отпадането на едно по едно на ограниченията заради епидемията е ключово за потреблението, коментират експертите. Добрата новина за сектор ресторантьорство и хотелиерство от вчера е, че от 1 юни заведенията на закрито също ще отворят.

В момента ресторанти и кафенета работят с 45-50% от външните места, каза Ричард Алибегов от асоциацията на заведенията.

„Имаме уверение от министър Ангелкова, че от 1 юни ще отворят и закритите части на заведенията - пак с ограничения от 1,5 метра отстояние между масите. Може да има промяна - вместо 4, седящите на една маса да са 6 и най-вероятно от 15 юни ще отворят нощните заведения и всички клубове в България като цяло“, обяви той.

БЛИЦ припомня, че във вторник вечерта здравният министър Кирил Ананиев пусна заповед, с която разрешава посещението в закритите части на ресторантите, а също така отмени куп други забрани.

Около 50% са възобновилите работата заведения, а около 20% вече са фалирали въпреки адекватните мерки на правителството. Според Алибегов повече фалити може да се очакват през октомври месец, защото лятото се избутва някак с работата на градините.