"Наивно е да се каже, че не преминават мигранти. За групата е подадена информация за нея. През лятото и есента мигрантския натиск се засилва. По всяка една такава задържана група се работи по установяване на мястото на задържане. По-късно днес или утре ще дадем изявление",  това заяви в ефира на bTV шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов.

"В момента тече акция срещу трафиканки на бежанци в района на Бургас и има поне 10 задържани. Става въпрос за организирана престъпна група с установена йерархия, но допълнитилна информация ще имо по късно. 

Ако някой ви каже, че нещо е нулево, има проблем. Мигрантския натиск не е нулев, той е овладян, намален е в пъти. Нашите данни са достатъчно ясни за да няма притеснения, достатъчно задълбочено ги анализираме. Лятото имахме 50 процента по -голям ръст от това на миналата година.  Есента и зимата са най-леките в това отношение. Очакваме той да се засили пролетта и лятото.", заяви той. 

"Когато запушваш на едни места, те преминават през други. Основния поток, през който минават е Средноевропейския- през Италия и Гърция. Ние правим все по-трудно преминаването на мигранти през България.

Очакваме натиска да се засили през пролетта и лятото. Радваме се на комфорта да работим с пълното доверие на политическото и професионалното ръководство на МВР, получаваме всичко, от което имаме нужда, работим много добре с митниците.

Най-големият проблем през лятото бяха липсите на хора, специализирани автомобили и видеотехника за наблюдение. Но вече има разписана молба за нови 1200 щатни бройки на служители в "Гранична полиция". Осъществена е обществена поръчка за рекорден брой автомобили и 360 високопроходими машини, ще започнат да пристигат тук. Свърши се много работа. Ще искаме правителството да отпусне нови 1200 щатни бройки", посочи Златанов 

"Всяка група, която се опита да прескочи оградата, го прави или със стълба, или я реже. В повечето случаи ние ги хващаме. Всяко място, където оградата е срязана, се оправя веднага. По българо-турската граница ще има тройно увеличение на патрулите.

Работим много добре с всички концесионери и летищни оператори. Ще бъдат създадени Шенгенски и нешенгенски коридор", каза още директорът на Гранична полиция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук