На 12 септември Аня Пенчева отпразнува със съпруга си, двете деца и двамата си внука 63-тия си рожден ден. Да е жива и здрава, да векува! В навечерието на личния й празник медиите отново повдигнаха завесата на нейните скрити любови.
Стефан Данаилов и Аня Пенчева бяха най-горещата двойка на сцената на Народния театър с комедията “Актрисата”. Публиката неколкократно имаше възможност да се наслади на постановката и ги възнагради с бурни аплодисменти.

Очевидно покрай съвместната си работа двамата са възобновили приятелството си и често можеха да бъдат засечени и извън театъра почти до кончината на Ламбо. Само преди година Ламбо и Аня събираха погледите в изискан столичен ресторант, където избираха да вечерят, придружавани от други свои приятели. Освен че сядаха заедно край трапезата, актьорите прекараха известно време в компанията си и на морския бряг. “Актрисата” бе кулминацията в програмата на фестивала “Арт поток”, който се провежда ежегодно в Лозенец.

На специално построена сцена двамата изиграха постановката буквално под звездите. Неслучайно запознати твърдят, че актьорът имал само едно голямо желание преди смъртта си и то било постановката му с Аня Пенчева “Актрисата” да продължи да се играе. Аня си представя това да стане с помощта на холограма на Стефан Данаилов!

Аня Пенчева била много разстроена от смъртта на Стефан Данаилов и избухнала в сълзи, когато аучила черната вест 

На актрисата дори й се наложило да вземе успокоителни, за да се съвземе от шока и да може да излезе на сцената, за да играе една от своите постановки. Макар да била наясно, че някогашната й любов е с влошено здраве, тя все пак се надявала, че той ще прескочи трапа и отново ще си партнират на сцената в последния им съвместен спектакъл “Актрисата”. Съдбата обаче реши друго и Стефан Данаилов си тръгна от този свят в нощта на 27 ноември м.г. Пенчева била от първите, на които рано сутринта съобщили, че актьорът е починал. Аня плакала през целия ден и само мълвяла “Миличкият Стефан, защо си отиде!”.

“Актрисата” се превърна в неговата лебедова песен, но той до последно бе амбициран да играе и реално бе на сцената до септември. Стефан Данаилов планираше да изнася представления и след като падна и претърпя тежка операция по смяна на ставата, и дори игра няколко пъти. Ролята му позволяваше това, тъй като той се придвижваше на сцената с моторизирана количка. Аня и Стефан подновиха професионалните си отношения през лятото на миналата година, когато в Царево тя му предложи да постави “Актрисата”.

Това стана, след като, според запознати, актьорът поискал прошка от колежката си за това, че преди години публично разкри, че в края на 70-те години двамата са били любовници. След смъртта на съпругата си Мария през 2014 г. в серия от интервюта Ламбо намекна, че е имал извънбрачна връзка с 15 години по-младата си колежка. В автобиографията си “Романът на моя живот”, излязла в края на 2017-а, звездата от “На всеки километър” открито призна, че Аня Пенчева била единствената жена, която замалко да разведе Ламбо

Крайно неджентълменското и нетактично поведение на Стефан Данаилов буквално шокирало Аня Пенчева, която от години е омъжена за бившия лекоатлет Ивайло Караньотов. Тя била толкова обидена на някогашната си любовна тръпка, че не искала и да чуе за него, камо ли да го види на живо или пък да го срещне в Народния театър, където двамата от десетилетия работеха. През последните три години Пенчева имаше сериозни здравословни проблеми и претърпя няколко операции.

Според нейни приятелки болежките й се отключили от стрес и причина за него станал именно Стефан Данаилов. По-възрастните от арт гилдията недоумяваха защо някогашният плейбой е решил да се хвали със секс подвизите си от младежките си години на гърба на свои известни колежки, с които е имал вземане-даване. В същото време обаче Данаилов осъзнал, че е наранил дълбоко Аня Пенчева, която преди две години дори отказа да се появи на едно събитие с него.

Това провокирало някогашния разбивач на женски сърца да позвъни на бившата си изгора и да я помоли за прошка. В типичния театрален стил актьорът дори казал на Аня, че ако в този момент бил пред нея, щял да падне на колене, надявайки се на снизхождение. Ламбо защитил себе си, казвайки, че не очаквал нещо, което било публична тайна години наред, да нарани толкова дълбоко Пенчева.

Неочаквано мъжът на Аня - Ивайло Караньотов, проявил солидарност с възрастния любовчия и убедил съпругата си да приеме извиненията.

Заварката между Аня и Стефан става в края на 70-те по време на снимките на комедията на Никола Рударов “От нищо нещо”. Тогава изгряващата красива актриса е на 20 години и е студентка във ВИТИЗ, Ламбо вече е на върха на славата си и е прехвърлил 35. Майор Деянов обаче си е спечелил славата на плейбой, който непрекъснато се залюбва на снимачната площадка с екранните си партньорки. Така пламва и секс авантюрата между него и младата Аня, която в бъдеще си спечелва славата на голяма изкусителка. Филмът “От нищо нещо” е заснет в софийското село Трудовец, което се превръща в любовно гнездо на Ламбо и по-младата актриса.

Данаилов, който вече близо 15 г. бил женен за съпругата си Мария, хлътва като ученик по зеленооката студентка. Връзката им продължава няколко години с малки прекъсвания, твърдят в арт средите. Но родните актьори още тогава спазват омерта - проявяват солидарност към влюбените гълъбчета и не позволяват да изтече информация извън гилдията. Затова и всъщност дълго време секс аферата на Ламбо и Аня Пенчева остава тайна дори и за съпругата му Мария, която научава за забежката му неочаквано от случайно подхвърлена реплика по адрес на двамата актьори в нейно присъствие. В началото на 80-те вече бившата манекенка разбира за връзката на мъжа си с Аня и слага край на изневярата.

Следват извинения от страна на Ламбо, а в името на неговия авторитет Мария си затваря очите и не иска развод. Данаилов и Пенчева се разделят, но всъщност остават да играят заедно в Народния театър.

През последните месеци от живота си майор Деянов отново поискал прошка от Аня за проявената от него нетактичност и споделил, че иска да си отиде в мир със себе си и с всички свои близки и приятели. Макар романтичната им връзка отдавна да е останала в миналото, Аня непрекъснато се интересувала от здравословното му състояние. Когато последния път влязъл на лечение във ВМА, Аня денонощно се информирала от близките му и се молела за чудо. На поклонението пред актьора актрисата беше сред първите, които си взеха последно сбогом с Ламбо.

Щрихи към портрета

Аня Пенчева е родена на 12.09.1957 г. в Смолян, където служи като офицер баща й. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Когато e в 4-ти курс, проф. Гриша Островски я взема в Младежкия театър. В Народния театър я канят да замени заминаващата за Италия Елжана Попова. Обявяват конкурс за актриса до 30 г. и Аня поема ролите й. Тя вече е звезда и продължава да играе и ролите си в Младежкия театър.

Първата й роля в Народния театър е и първата й среща на сцена със Славка Славова (майка на втория съпруг на Аня). Под режисурата на Кольо Петков играят “Свекърва”. Славка играе свекървата, Аня - снахата. И това ако не е съдба! Следват роли в “Синята стая”, “Полковникът птица”, “Ах, този джаз”, “Похапване с приятели”. В киното дебютира 12-годишна - в ролята на царица Мария във филма “Цар Иван Шишман”. Следват роли в “Тайфуни с нежни имена”, “Адаптация”, “Предупреждението”, “Денят не си личи по заранта”, “Страстната неделя”, “По следите на капитан Грант”, “Време разделно”, “Кръговрат”, “Жребият”, “Испанска муха”, “Време за жени”, тв сериала “Хотел “България”.

През 2002 г. получава наградата “Аскеер” за поддържаща актриса за ролята в “Похапване с приятели”. В киното Аня започва да се снима още като дете, но първата й по-сериозна роля е в “Тайфуни с нежни имена”. Изиграва още десетки роли с голям успех, получава награди, известност и любовта на публиката.