След като стана ясно, че продават Гигинския манастир заради дълг към КТБ, мрежата буквално прегря от коментари на възмутени хора. Възмущението обаче, прерасна в реален апел за спасяването на манастира.
 
Направиха го бившата манекенка от времето на соца Владина Цекова и водещата на „Преди обед” по bTV Деси Стоянова.
„Нашият Нотр Дам. Можем ли да го спасим? Хайде. 330 000 българи по 1 лев да пратим и е спасен. Хайдеее”, написа в профила си във фейсбук Владина Цекова, а под поста й очаквано заваляха десетки реакции.

Очаквано, въпреки креативното предложение, освен хора, готови да се включат в благородното дело, се намериха и такива, които се усъмниха доколко е правилно подобно действие. Един от тях е режисьорът Максим Генчев.

„Проблемът е, че не знаем къде ще отидат тези пари... А и държавата толкова пари опрости за толкова глупости...”, гласи едно от изказванията на потребител в този дух. А в друг директно се задава въпроса: „Защо държавата не опрости дълговете на манастира, както опрости тези на мюфтийството?”.


„Можем да съберем парите само за час. Убедена съм... Просто търся решение. Не ровя в проблема. Всеки си носи кръста. За който е крал- иде видовден. Знам, че изход и решение има”, отговаря им Цекова, за която ситуацията определено предизвиква голяма болка.

„330 000 българи да пратим по 1 лев и изплащаме дълга към банката. И после 1 милион българи да пратим по 20 лева - ето ги парите за възстановяване на църкви и манастири. Нещата не са сложни. Сложни ги правим ние... Вижте, каквото и да си говорим, който и да е крадеца, каквото и да е станало, манастира сме длъжни да спасим. Кой крив, кой прав, не знам. Мен сърцето ме боли”, добавя още с тъга Цекова.