Варненският апелативен съд потвърди определението на варненския окръжен съд от миналата седмица, с което Иван Славков, общински съветник от ДПС във Варна, обвинен че създал и ръководил организирана престъпна група за тежки престъпления, бе задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Славков, който е и президент на ФК „Спартак” организирал и ръководил престъпна група от юни 2007-ма до края на август 2008 година, създадена с цел да върши тежки престъпления като склоняване към проституция, трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици, като групата била и въоръжена, обясняват от съда.
В други съдебни заседания Апелативният съд потвърди арестите и на Николай Хаджимихайлов от Варна и Румен Желев от Трявна, разследвани по същото дознание.
Хаджимихайлов е в ареста от 5 месеца, след като на 15 май тази година бе задържан с други трима души с близо килограм хероин и толкава амфетамини. Румен Желев бе задържан под стража миналата седмица и се разследва като участник в престъпната група, ръководена от Славков, както и за пране на пари.
Пресслужбата на съда припомня, че Славков е третият общински съветник от Варна, задържан в рамките на два месеца. В хода на разследването в едно са обединени две досъдебни производства, по които за различни престъпления се разследват десетки лица. 19 от тях са привлечени като обвиняеми за съпричастност към престъпната група.
Въззивният съд днес се съобрази с тежестта на обвиненията, повдигнати срещу общинския съветник, свързани с многоепизодна престъпна дейност, изразяваща се в дейността на многочислена група от хора, организирана и ръководена от Славков. От събраните доказателства в хода на разследването съдът по категоричен и безспорен начин обосновава предположението, че Иван Славков е извършил престъпленията, за които се разследва. Налице са безспорни гласни доказателства – свидетелски показания и обяснения на други обвиняеми лица по това дознание, които сочат ръководната роля на Славков в престъпната група. Още на първата съдебна инстанция стана известно, че са изготвени експертизи, иззети са материали и документи, включително и на ФК"Спартак", а чрез доказателства са установени и финансовите операции за паричните потоци, предназначени за обвиняемия. При разследването са били открити автомати, различни оръжия, гранати и боеприпаси. Събраните доказателства свидетелстват за престъпна дейност, извършвана от години и многократно надхвърляща настоящите обвинения.
Днес съдът не е обсъждал прецизността на правната квалификация на деянията, за които Славков, Хаджимихайлов и Радев се разследват. По твърденията на адвокатите за влошено здравословно състояние на общинския съветник, който преди месец бил опериран в Турция, апелативният съд се е съобразил с тройната съдебно-медицинска експертиза, според която лечението на Славков може да продължи и в условията на местата за лишаване от свобода.
Днес адвокатите представиха и доказателства, свързани с опита за самоубийство, направен от съпругата на футболния бос и настаняването й на лечение в специализирано здравно заведение, но този факт не бе коментиран от въззивния съд. На твърдението, че процесуално- следствените действия и делата могат да попречат на авторитета на общинския съветник и президент на ФК „Спартак”, въззивната апелативна инстанция отговори, че обстоятелства, свързани с бъдещи негативни последствия за обвиняемия не са предмет на сегашното производство. С оглед на събраните доказателства, потвърждаващи ръководната роля на Славков в организираната група, за което по делото има достатъчно гласни и писмени свидетелства, съдът потвърди преценката на ВОС, че ако бъде с по-лека мярка за неотклонение той може да се опита да извърши други престъпления.
Определенията на апелативния съд, с които бяха отхвърлени молбите на адвокатите на тримата разследвани, не подлежат на обжалване, уточняват от пресслужбата на съда. /БЛИЦ