Майка от санданското с. Зорница ще получи 100 000 лв. от Агенция „Пътна инфраструктура” заради липсата на парапет на моста „Макензен“, между Мелник и Хотово. При ПТП на моста колата й се обърнала и паднала върху покрива в реката под него, в резултат на което 6-месечното й момченце Христо Латинов получило тежка черепно-мозъчна травма, от която починало, пише struma.bg.

Нещастният инцидент е от сутринта на 13.12.2016 г., когато жената пътувала към Мелник с фолксвагена си. С нея били двамата й синове – бебето и 6-годишният батко, когото тя водела на училище. На моста фолксвагенът се ударил челно в кола на санданчанин, движеща се в обратната посока. Без да има какво да я спре, колата на майката полетяла в реката. Тя и по-голямото дете оцелели по чудо.

През 2018 г. жената е призната за виновна за причинена по непредпазливост смърт на бебето й, след като експерти преценяват, че всъщност тя е нарушила правилата за движение по пътищата, не е натиснала спирачките след удара в отсрещната кола, а и столчето на бебето не било фиксирано с колан към задната седалка.

Окръжен съд – Благоевград обаче отсъжда и вината на АПИ за липсващия парапет, който бил разрушен 4 месеца преди това и останал неподменен от агенцията до деня на катастрофата.

По тази причина благоевградските магистрати прецениха тежест на вината на двете страни 50 на 50 и намалиха иска на майката към АПИ от 200 000 лв. на 100 000 лв. В Софийски апелативен съд обезщетението за смъртта на детето пада на 14 000 лв., след като съдиите преценяват, че 90% от вината е на майката и само 10% – на АПИ.

Във ВКС в края на миналата седмица тежестта на вината обаче отново е обърната и АПИ бе осъдена окончателно да плати 100 000 лв.

Жената е самотна майка и според сестра й се преместила да живее в Петрич, за да не й се налага да минава отново по моста „Макензев“. Много скоро след трагичния инцидент тя родила трето дете. Веднага след него пък АПИ възстановила парапета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук