Очакваме снеговалежът да не спре до утре следобед в 17.00 часа, което е доста сериозно времетраене. Дълъг период от време ще имаме тези снеговалежи. Техниката няма да спира да работи. Няма инциденти към момента, няма затворени пътища, критични точки и ситуации, но очакваме снеговалежът да продължи почти 24 часа. Това заяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, която участва в брифинга на Агенция „Пътна инфраструктура“ за актуалната пътна обстановка по повод снеговалежи.
Павлова посочи, че към 17.30 часа има обилен снеговалеж основно на територията на Източна България, който плавно започва да преминава към Централна България и на Запад. 

„Навсякъде работят почистващата техника, обработва се, тъй като очакваме спадане на температурите”, каза тя. Към този час няма затворени пътища и инциденти, извън малък участък на третокласен път в Кюстендилска област. Ограничено е движението по път ІІІ-107 Рила - Рилски манастир в участъка Рилски манастир - Кирилова поляна поради силен снеговалеж и снегонавяване. 

Началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски посочи, че екипите им са ангажирани основно с подпомагане на почистващата техника. Има два тежки пътни инцидента в страната, но те не са свързани с лошото време. Единият е в област Ловеч, а другият с пешеходец в София. 

„Мисля, че към момента трафикът е нормален. Нито една областна дирекция не докладва за някакъв увеличен трафик. Нормален делничен ден, хората пътуват, но няма никъде образуване на опашки и колони, няма нужда от спиране на движение“, обясни той. 

Кризисният щаб информира вчера, че екипи на АПИ, ДАИ и МВР ще осъществяват контрол по трафика, основно на тежкотоварни автомобили. От транспортното министерство казаха, че са призовали максимално да ограничат движението си от четвъртък до неделя. От МВР пък посочиха вчера, че гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще дават указания за тяхното поведение в тази ситуация. 

„Надяваме се, че когато се усложни обстановката, тогава ще спазват указанията и ще ограничат движението. Предполагам, че в момента няма необходимост от ограничаване на движението - всички пътища проходими, движението е нормално, полицейските екипи са на място и почистващата техника, така че всичко за момента е спокойно", каза комисарят днес в отговор на въпрос дали се спазват указанията и дали се наблюдава намаляване на пътуванията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА!