Мярка за неотклонение "домашен арест" за Драган М. и "задържане под стража" за Момчил Ст., обвинени, че като участници в престъпна група държали, за да продават кокаин определи днес Варненският окръжен съд.
Тандемът бе задържан при зрелищна акция във вторник близо до Морската гимназия в кв."Аспарухово" във Варна в момент на продажба на 20 грама кокаин. По-късно в дома на Момчил открили боен арсенал - пистолет със заглушител, 3 газови пистолета, самоделни взривни устройства, боеприпаси и повече от 90 грама кокаин.
По-леката процесуална мярка за принуда спрямо 21-годишния Драган бе поискана от Окръжна прокуратура Варна. Младият мъж е неосъждан и до настоящия момент няма криминални прояви и регистрация. С оглед на събраните доказателства, които обосновават предположението, че Драган е автор на престъпните деяния, на тежестта на повдигнатите обвинения и предвидените за тях наказания, съдът определи той да търпи мярка за неотклонение "домашен арест".
Вторият обвиняем по същото дознание на РУ на МВР Аксаково ще бъде разследван и за притежание на оръжието и боеприпасите, открити в квартирата му. Експертните справки, иззетия кокаин, оръжията, гласните свидетелства и други доказателства водят съда до обоснования извод, че Момчил е съпричастен към всяко едно от престъпленията, за които се разследва. Съдът намира, че съвсем реална е и опасността ако е на свобода 21 годишният Момчил да извърши друго престъпление или да се укрие. Въпреки младата си възраст той вече е осъждан три пъти като непълнолетен и има три криминални регистрации. Всички тези обстоятелства са в основата на определената му днес от ВОС най-тежка мярка за процесуална принуда.
Днешните определения на първоинстанционния съд могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд на 24 февруари. /БЛИЦ