Късно вечерта на 18 октомври в полицията в Пазарджик е получен сигнал за засечен лек автомобил, превозваш мигранти. Незабавно екип на магистрална полиция е насочен към пазарджишкото село Гелеменово, където ченгетата спрели лек автомобил „Ауди“, управляван от 18-годишен жител на Ловеч. Полицаите установили, че тийнейджърът превозвал девет млади мъже, по всяка вероятност чужденци.

На мястото пристигнали и служители на група „Миграция“, криминалисти от ОДМВР и РУ-Пазарджик. Станало ясно, че чужденците са афганистанци, всичките без документи за самоличност.

Със съдействието на ОДМВР-Бургас са задържани двама бургазлии на 23 и 22 години с лек автомобил „БМВ“. Според първоначалните данни двамата също имат отношение към транспортирането на мигрантите.

Вчера сутринта в ОДМВР-Пазарджик бил получен сигнал за наличие на чужденци в района на 75-ти километър от АМ „Тракия“. Към мястото били изпратени служители на сектор „Пътна полиция“, РУ-Пазарджик, РУ-Септември, група „Миграция“ и ОДМВР-Пазарджик.

В близост до магистралата органите на реда открили 34 лица без документи за самоличност. Оказало се, че това също са незаконно влезли на територията ни чужденци от Афганистан. В района на ханче „Церово“ полицаите открили изоставен бусът, с който групата е превозвана по аутобана. На мястото бил извършен щателен оглед от дежурна група при РУ-Пазарджик, а возилото е иззето.

Предприети са оперативно-издирвателни действия, в резултат на които са задържани двама столичани, съответно на 36 и 37 години. Мъжете били съпричастни към подпомагане на чужденците да преминат през територията на страната.

Всички открити незаконно пребиваващи чужденци са транспортирани и настанени в специализирани центрове към Дирекция „Миграция“-МВР и Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет.  

И по двата случая работата продължава, образувани са досъдебни производства под надзора на прокуратурата в Пазарджик.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ