Военният парад в София по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на българската армия започна. За първи път парадът ще бъде воден от новия президент на България Румен Радев и новия военен министър Красимир Каракачанов.
В момента тече водосветът на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстват президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев.
 

От 09.30 часа в храм "Св. вмчк Георги" – Ротондата, ще бъде отслужена празнична Архиерейска света литургия, която ще оглави Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

 В 10.00 часа на площад „Княз Александър I“ ще започне Военният парад по случай 6 май – Деня на Храбростта и празника на Българската армия.
 
В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

На Гергьовден България отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Денят започва да се чества още с формирането на войските ни. С указ от 1 януари 1880 г. княз
 
Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.
 
Тази година на площад „Александър Първи” ще маршируват 1200 военни. На парада няма да видим танкове, но ще видим представители на всички въоръжени сили. Началото на парада ще дадат хеликоптери.

НА ЖИВО парадът може да гледате тук

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!