Областният управител Илия Зюмбилев проведе първа работна среща след местните избори с кметовете на общини от Пловдивска област. В нея взеха участие 15 общини, възпрепятствани бяха единствено кметовете на Асеновград, Раковски и Лъки. Сред участниците бе и заместник областният управител Атанас Ташков.

"Целта на срещата е да поставим началото на ползотворен диалог в новия мандат, да очертаем приоритетните проекти за следващата година на всяка една община и да коментираме как Областна администрация може да подпомогне комуникацията с министерствата и държавните институции“, заяви областният управител при откриване на срещата.

По думите му един от важните инструменти за финансиране на приоритетни общински проекти ще бъде и новата правителствена програма, която беше обявена от министъра на финансите Асен Василев. В нея е предвидено в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени 1 млрд. лв.

Общините

Те ще бъдат инвестирани в изграждането на важни общински инфраструктурни проекти - пътища, ВиК-мрежи, улици. Очаква се до дни да бъде изработен правилникът, по който общините ще могат да кандидатстват, но от сега е ясно, че проектите трябва да бъдат във висока проектна готовност, обясни областният управител.

По време на срещата стана ясно, че всички общини имат напълно готови проекти за реконструкция и модернизация на ВиК и пътната инфраструктура в своите населени места.

Най-голям проблем за част от общини остава безводието и липсата на ВиК инфраструктура в отделни населени места – общините "Родопи", Перущица, Хисаря, Съединение, Първомай.

Има готови проекти и за изграждане на нови, ремонт и реконструкция на вече съществуващи общински пътища, които в момента са в много лошо състояние. Подобряването на състоянието на пътната мрежа и решаване на проблемите с обществения транспорт, се оказаха едни от най-важните проблеми, които ще решават кметовете.

Външен ринг

Кметът на Пловдив Костадин Димитров очерта като най-важни проекти за следващата година – довършване ремонта на Горямоконарско шосе и Рогошко, което е на територията на Пловдив и община "Марица“ и за което има подписано споразумение. С висок приоритет остава и доизграждането на Околовръстното шосе.

В тази връзка областният управител съобщи, че на среща в АПИ е поискал да се ускорят всички процедури по доизграждане на външния ринг на Пловдив, който е от голямо значение за разтоварване на трафика в града, важна артерия и директна връзка на няколко общини с АМ "Тракия“, както и за подобряване на достъпа до голяма част от предприятията от" Тракия икономическа зона".

"Имаме уверението на финансовия министър, че средства ще се осигурят, стига да приключат по-бързо отчужденията и техническото проектиране на отделните лотове. За съжаление, през последните 4-5 години няма особен напредък.

Затова с писмо до министъра на регионалното развитие Андрей Цеков поисках сформирането на работна група към МРРБ, в която да влязат представители на институциите, които имат отношение към проблема, като тя да се занимава единствено с Околовръстното шосе на Пловдив, а напредъкът да се следи ежемесечно“, обясни д-р Зюмбилев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук