Авиационният експерт Ангел Борисов говори за инцидента с МиГ-29 в Черно море. Той назова вероятната причина за падането на изтребителя край Шабла по време на учението "Шабла 21".

Както вече стана ясно, пилотът е 47-годишният майор Валентин Терзиев. Продължава издирвателната акция, като за момента са открити отломки от машината и спасителната му жилетка.

Откриха ли най-сетне нощес изчезналия в Черно море пилот на МиГ-29

"Разследвайки общата ситуация на учението, неговото провеждане, пускане на светлинната цел от друг самолет, забелязваме увеличена вертикална скорост, това е вид отклонение. Това е изненадало пилота, той е бил принуден да направи рязка маневра, за да се прицели отново, а това не е шега в морски условия над морска повърхност", каза Ангел Борисов в студиото на bTV. 

Военни експерти със скандални детайли за издирвателната операция на майор Валентин Терзиев

"Той трябва да достигне безопасна височина от 200-300 метра. Ако пропадне по-надолу, това е изстребител с голяма скорост, и той няма да може да укроти самолета, няма да може да го спре и просто ще се забие във воданата повърхност. За мен това е основната версия и отива на окончателна", обясни експертът.

"Вероятната причина ще бъде нещо подобно, тъй като пилотът не е катапултирал и не се е обадил на ръководител полети. При катапулт се изхвърля сигнално устройство и свeтлина, тези неща липсват. А спасителната жилетка говори, че са се разхвърчали парчетата. 

Не е успял да предприеме маневра по изтегляне след поразяване на целта. По-вероятно в стремежа си да избегне водната повърхност, която не вижда, просто да се е забил. Сложни са такъв тип мисии", добави Ангел Борисов.

Трагедията е неописуема: Изчезналият майор Терзиев е баща на 12-г. дете, а тази сутрин жена му...

Боеприпас ли е причинил трагичния инцидент с МиГ-29 над Черно море

Инцидентите със самолети на ВВС у нас от 1989 г. до 2018 г.