Австрийската компания "Заубермахер" е класирана на първо място в конкурса за чистенето на пет района в София, съобщава електронното издание на в. "Дневник". Фирмата е била избрана в петък, но едва днес от общината съобщиха кой е победителят за обслужването на "Младост", "Овча купел", "Люлин", "Витоша" и част от "Триадица". Договорът е за седем години.
На второ и на трето място са класирани германската "Ремондис" и консорциум с участието на "Титан-АС", която чисти над 30 общини в страната. "Заубермахер" обслужва няколко града, като най-големият е Горна Оряховица.

Столичният инспекторат ще провери дали цените, предложени от "Заубермахер", са по-високи от тези на сегашния чистач в петте района - "Волф", каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Тя добави, че точната сума, която общината ще плати на австрийската компания, ще стане ясна, ако бъде подписан договор. За тази година общината плаща на "Волф" около 16 млн. лв. за обслужването на петте квартала. За съжаление "Заубермахер" спечелиха във всичките пет района, въпреки че разделихме обществената поръчка на партиди, за да влязат повече фирми и да има конкуренция, каза Бояджийска. Въпреки че фирмата не е предложила най-ниска цена, е спечелила заради техниката, възможностите за изпълнение на работата и опита си, обясни зам.-кметът. Най-евтино обслужване на районите е предложила "Титан-АС", но не успяла да аргументира офертата си според изискванията на Закона за обществените поръчки. Най-високата ценова оферта била на "Ремондис". Цената и техниката се оценяват с еднакъв брой точки, а офертите и на трите фирми бяха близки и класирането се реши от техническите спецификации, обясни Бояджийска. Според "Медиапул" общината ще плаща на "Заубермахер" между 10 и 30% повече, отколкото на "Волф".

От "Заубермахер" заявиха, че ще дадат повече подробности около плановете си, когато сделката с общината бъде финализирана. Това ще стане, ако след двуседмичния срок за обжалване на резултатите от конкурса той не бъде оспорен. Австрийската компания трябва да започне да чисти в "Младост", "Овча купел", "Люлин", "Витоша" и "Триадица" от март 2009 г. Дотогава районите ще се обслужват от притежаваната от "Новера" фирма "Волф".

Преди повече от месец общинските съветници от БСП обявиха, че знаят кой ще е новият чистач в София, и запечатаха името му в плик. Така те искаха да покажат, че класирането е предизвестено, а условията на общинските конкурси се правят за определени фирми. На въпрос дали са познали победителя председателят на групата червени общинари Жельо Бойчев потвърди и добави: "БСП рядко бърка."

Условията на обществената поръчка изискваха в нея да участват само големи компании с опит. Общинската администрация искаше дружества с 10-годишен опит при събирането и изхвърлянето на смет, които обслужват поне 600 хил. души. Кандидатите трябваше да имат поне 20 млн. лв. оборот годишно и поне 10 договора за сметосъбиране, а към тях да има и препоръки за добро изпълнение.Във вторник общината трябва да реши и друг проблем, свързан с чистенето - да отговори на нотариалната покана на "Новера" за увеличаване с 25.5% на цените. Искането е мотивирано с клауза от договора между двете страни, според която стойностите могат да бъдат предоговорени при годишна инфлация от над 3%. /БЛИЦ