Автоджамбазите вече притежават и акробатични умения.  Това показват кадрите от охранителни камери пред популярно заведение в София, съобщава bTV.

Над 80% от колите у нас се крадат, за да се разфасоват и да се продадат на части. В депо в Перник са складирани парчета от откраднати коли, иззети при последната полицейска акция срещу автомафията.

Автокражбите през 2016 г. са намалели с близо 20% в сравнение с предишната година, като най-много са посегателствата в София, Варна, Бургас и Пловдив. В столицата хванатите обирджии са най-много. Проблемът е обаче, че крадците стават все по-нагли и все по-изобретателни.

В края на 2016-а банда маскирани автокрадци прави поредния си удар. Мястото е оживен столичен булевард, а времето- малко след 22 ч. вечерта. Обирджиите пристигат с работна, отново крадена кола. 

Докато собствениците на колата вечерят в ресторанта, обирджиите акатуват. Първо чупят стъклото на набелязаната кола, след което един от крадците влиза в разбития автомобил. Със специална машинка обезврежда алармата. Не успява обаче да запали. Прехвърля се отново в работната кола за инструменти. На кадрите ясно личи, че е като акробат. Скача от кола в кола, без даже да стъпва на земята.

“Обикновено проникването става по механичен начин - чрез различни инструменти или чрез разбиване на стъкла на автомобили. Запалването става пак чрез софтуерна техника, която е по-скъпа от тази, с която се крадат по-старите автомобили”, обяснява Емил Пармаков, началник сектор "Престъпления, свързани с МПС" – ГДНП.

След няколко опита крадецът все пак пали колата и изчезва.

„Откраднатите скъпи коли обикновено се правят на автомобили двойници, или така наречените клонинги. Регистрират се на наша територия и с неистински документи и табели излизат извън граница”, казва Пармаков.

Най-често обаче се крадат по-стари коли, които се разфасоват и продават на час.


„Доста е сложно да ги хванем в момента на кражбата и да ги хванем с веществените доказателства", призна шефът на СДВР Младен Маринов.

Само за ден колите изчезват в автоморгите. Дори и да открие парчетата, за полицията е трудно да докаже кои от тях са от разфасованите коли.

Данни на „Европол” сочат, че България не е в челните места по автокражби на стария континент. Най-много са посегателствата в Италия и Франция. И ако в София на всеки два часа се краде по една кола, то в Рим например това се случва на всеки 5 минути.