Със заповед на директора на РЗИ – Бургас Д-р Георги Паздеров от вчера Вътрешното отделение на болницата в Айтос е превърнато в място за пациенти с коронавирус. Това означава, че може да лекуваме само хора с доказан COVID-19. Това каза в тв интервю управителят на лечебното заведение д-р Паруш Парушев.

„Отделението е на два етажа, но с един вход, което прави невъзможно разделянето на потоците. В момента създаваме организация. Сега имаме седем болни с коронавирус. На втория етаж имаме болен с общо вътрешно заболяване, но днес ще бъде изписан. Етажът ще бъде подготвен и пациентите от първия ще бъдат прехвърлени там“, обясни той.

Две сестри от Неврологичното отделение, пулмолог и санитарка са в домашна карантина, съобщи д-р Парушев. 

Д-р Паздеров е издал заповед за преобразуване на Вътрешното отделение на айтоската болница в COVID-отделение заради увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Главната медицинска сестра пък каза, че персоналът е готов да работи в създадените условия, но трябва да се гарантира безопасността му. 

„Структурата на сградата няма как да бъде подготвена, за да предпазя персонала си. Не може да се направи буферна зона, трябва да се организира помещение, където персоналът да се преоблече, за да влезе при пациентите. Обезпечени сме с материали, но трябва структурно да се организират нещата, за да работим спокойно“, допълни тя. 

От днес всички заведения за обществено хранене в с. Зайчар ще бъдат затворени заради заразяването на 25 жени от населеното място, които работят в шивашки цех в Айтос.