На 7 октомври баба Джемиле Юмер от ардинското село Башево навърши 100 години. По този повод кметът Мюрен Сали посети възрастната жена в дома й, като й поднесе искрените си пожелания за крепко здраве и дълголетие. Юбилярката получи от него специална торта и букет цветя, разказва 24rodopi.com.
 
Изключително развълнувана баба Джемиле благодари сърдечно на селския управник за оказаното й внимание.
 
Родена е на 7 октомври 1918 г. в Башево в семейството на тютюнопроизводители и целия си живот е прекарала тук. На 18-годишна възраст се е омъжила за Рахим Юмер, също от Башево, който починал преди 46 години. Двамата са отгледали седем деца – две дъщери и петима синове.
 
Днес възрастната родопчанка се радва на 19 внуци, 24 правнуци и 5 праправнуци. Живее сама в родното си село. Всеки ден получава топъл обяд по проект на община Ардино. Уважавана и обичана е от хората в селото. Известна е с мекото си сърце. Според близките й, дълголетието си дължи на мекото си сърце и умерен начин на живот. Хапва от всичко по малко, а любима й храна е киселото мляко.
 
„Цял живот съм работила на тютюневите ниви. Отгледала съм с любов седем деца.“, заяви баба Джемиле. Съветът й към младите хора е да обичат родния си край и да уважават по-възрастните.
 
В община Ардино има още трима столетници - Фатме Чаушева от Падина, Рахиме Сеидова от Ардино и Айше Алиходжова от Жълтуша.
Според местните хора пословичното дълголетие на родопчани се дължи на чистия въздух.