„Проверките са нужни, правим една голяма кампания по този въпрос. Ще имаме лекции в Пловдив за птицевъди, насочени към превенцията на птичия грип. Едва сега може да кажем, че нещата се гледат малко по-сериозно.
 

Повече от 1 милион кокошки са убити миналата година, така че нашите загуби не са по-малки от тези на свиневъдите“, каза председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков пред Bulgaria on Air.
 
Той обясни, че проверките в момента са превенция срещу птичия грип, тъй като се очаква той да се прояви при първото застудяване.
 
"Един от главните проблеми за разпространението на птичия грип е начинът на отглеждане на птиците. Свободното отглеждане доведе до отваряне на дворовете и в големите ферми.
 
Нещата коренно се променят, голяма част от патиците се отглеждат свободно, а сега например трябва да са затворени", коментира още проф. Белоречков.
 
Според него законовите промени вече са направени, но е друг въпросът дали се спазват.
 
"Едва през миналата и тази година БАБХ започна да показва, че разбира сериозността на болестта. Птичият грип е само за животните и няма нищо общо с грипните вълни при хората. Няма никакво място за притеснение при хората", каза още Димитър Белоречков.