Служители на "ДГС Разлог" и ЮЗДП (Югозападното държавно предприятие) реагираха незабавно на първи сигнал за бракониерство, подаден от гражданин през мобилното приложение, въведено преди по-малко от месец. 

При проверката, извършена от горските служители на 17 май в частна борова гора над местността Предела, бяха установени незаконно поставени примитивно чакало и примки за улов на диви животни, пише struma.com.

На терен са открити и следи, които според проверяващите са от попадналото в капана животно. Видимо е, че примката е ползвана многократно, което се потвърждава от остатъците от царевица за подхранване на дивеча, обелените дървета и утъпкания терен. 

Въпреки че нарушителят не е разкрит, незаконният капан е премахнат. Това се случва благодарение на иновациите, въведени от ЮЗДП, и активното гражданско съдействие за опазване на горите и дивеча. 

Сигналите, подадени чрез приложението за смартфони и таблети, се визуализират на публичната уеб-карта на горите в ЮЗДП на адрес: https://gori.uzdp.bg чрез приложените снимки и координати на местоположението.