Жена от Банско, бременна в 9-и месец, е под карантина заради епидемията от коронавирус. Евангелина Георгиева е много притеснена, защото не знае къде да роди, а това трябва да се случи до дни, предаде bTV.

"Имам планирано секцио в София. От щаба ми казаха, че мога да напусна Банско само с линейка и без придружител. Посъветваха ме да звънна на 112, но оттам не ми дадоха отговор дали и кога ще ме извозят към София. Нямах и отговор как ще се върна в Банско с бебето", каза жената. 

"Това е уникален случай, не за друго, а защото Банско е под карантина. Вчера от Министерството на здравеопазването публикуваха данни, че бременните се извозват за раждане до най-близкото лечебно заведение. Бременната жена от Банско може да роди в Благоевград", коментира д-р Виолета Димитрова от "Майчин дом".

"При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112", информира здравното министерство. 

"Не мога да се регистрирам като бременна, ще посетя кабинет, за да се регистрирам чак когато пандемията свърши", разкри бременна в 4-и месец жена. 

Припомняме, че към момента в страната са спрени или силно ограничени женските консултации и детските прегледи. "Болничните могат да се издават от акушер-гинеколози или личните лекари", разкри д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. 

Д-р Димитрова от "Майчин дом" посъветва бъдещите майки да изпращат своите съпрузи, които да могат да вземат от лекарите болничните листове.