Какво общо има депутатът от ДПС Делян Пеевски с една фалирала болница и опитите на ББР да спаси болничното заведение от финансов колапс? Нищо, ще кажете вие. Не прибързвайте с отговора си. Щом има някакъв проблем у нас, медиите на олигарха Иво Прокопиев веднага намират начин към него да навържат името на народния представител, станал от десетилетие враг №1 на задкулисието у нас.

Не вярвате? Ето и самата история – в чевръстия по изпълнение на олигархични поръчки сайт „Медиапул“, кръвно свързан с официалните медии на енергийния олигарх Прокопиев (защото той има огромно влияние и в десетки други), се появи текст за ББР и опитите й да спасява от фалит държавни и общински болници.

„Държавната Българска банка за развитие (ББР), която при управлението на ГЕРБ бе превърната в "касичка на властта", а в последно време има доста проблеми с лоши кредити, се е заела със спасяването на закъсали държавни и общински болници“, пишат от „Медиапул“. Лоши хора са тези от новото управление на ББР. Вместо да дават пари на Прокопиев, те тръгнали да спасяват някакви болници от фалит... Никаква човещина и държавническо мислене няма в подобно решение. Или поне това става ясно от текста на „Медиапул“, чиито бос явно не може да преглътне, че след като над десетилетие обсажда ББР като крепост, а в последствие успя да пробие и да назначи свои хора начело на трезора, сега отново ще гледа държавните милиарди отвън.

И затова задължително трябва да се намери виновник. А кой е по-удобен от вечният враг Делян Пеевски? Така в текста на „Медиапул“ ни в клин, ни в ръкав се появява старата фалшива мантра за 500 млн. лв. от държавната банка, които уж са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Интересно. Абсолютна лъжа, но все пак е доста интересно на какво се базира това твърдение, щом самият Кирил Петков по-късно сам се отрече от него от парламентарната трибуна, а след това като един Кашпировски се опита да внуши на публиката, че никога не е казвал подобни неща. Може би се притесни, че дори верни пионки на Прокопиев като назначените в ББР Валентин Михов и Цанко Арабаджиев категорично обявиха, че Пеевски никога не е имал нищо общо с ББР. Нито е теглил заеми, нито е ползвал пари на трезора, нито някога е бил свързан с него по какъвто и да е било начин. Затова искрено не знаем на какъв факт се позовава твърдението на „Медиапул“ за кредитирането на Пеевски от ББР.

Знаем обаче друго – Прокопиев от десетилетия лелее да притежава собствен трезор, а ако същия е захранван и с държавни пари, това си е истински джакпот. Заради това от години темата за ББР присъства почти фанатично в изданията на Прокопиев – в зависимост от ситуацията (дали е успял да се набута в банката или не) тестовете са от крайно очернящи до диабетно-захаросани. А както знаем от създателя на Прокопиев – Иван Костов, в медийната линия на Прокопиев няма нищо случайно. Той ползва медиите си като бухалки за удар срещу непослушни политици и бизнес конкуренти, както и за налагането на собствените си интереси в страната. Затова и в текста на „Медиапул“ можем да усетим искрената болка от това, че Прокопиев вече не владее държавния трезор, тя просто прозира между редовете...

“Интересното е как ще бъдат обезпечени заемите на болниците и какво ще стане, ако лечебното заведение спре да плаща. Предвидено е болницата да направи особен залог в полза на ББР върху "съвкупността от всички настоящи и бъдещи вземания по сключени договори с НЗОК”, пишат още от „Медиапул“.

Няма нужда да се чудят, могат спокойно да попита боса си Иво Прокопиев, който преди няколко години доста иновативно заложи наред с бюрата и компютрите на своите журналисти и редакционната политика на изданията си. Значи Прокопиев може да залага срещу кредит свободата на словото, а болницата няма право да заложи бъдещите си вземания... Доста интересен двоен аршин. Но това не е нещо ново за Прокопиев, медиите му и доста услужливия морал, който те ползват за собствени нужди. Затова никой не трябва да се чуди, когато срещне някъде из изданията на „сляпото петно в българския медиен пейзаж“ (по Ню Юръп) Иво Прокопиев поредният алабалистичен текст срещу Пеевски. Просто каолиновият бос страда за загубената си банка и затова отново е насочил целият си арсенал към вечния си враг – Делян Пеевски.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук