„За да откриеш истината, следвай парите“. Авторството на този принцип се преписва на бившия служител на ФБР Уилям Фелт, станал публично известен покрай аферата „Уотъргейт“.

Логиката на федералния агент е повече от актуална и днес – в малка България, където тепърва предстоят разкритията за сътвореното от управляващите в рамките на изминалата година и два месеца. Това е и основната причина, която кара падналият от власт министър-председател Кирил Петков непрекъснато да повтаря, че провалилият се вътрешен министър в оставка Бойко Рашков на всяка цена трябва да оглави Антикорупционната комисия. Освен Петков, обаче, все повече стават знаците, че голяма част от уредените на ключови позиции в държавата проксита на олигарха Иво Прокопиев са в паника от възможността да станат обект на независими проверки и ревизии, които със сигурност бъдещите служебни министри ще възложат на инспекторатите, финансовия контрол и специалните служби.

Особено активни в опита за изпреварващ кризисен ПР се оказват шефовете, инсталирани от кръга „Капитал“, на върха на държавната Българска банка за развитие, чрез самия Кирил Петков по времете, по което бе служебен министър ва икономиката. За по-малко от седмица – втори шеф на банката излиза в публичното пространство, като видно от словесните еквилибристики, е обществото да бъде заблудено, че всичко в държавния трезор е в рамките на нормативните изисквания. А не е и това най-добре се вижда от скандалния договор за адвокатски услуги, сключен в началото на юли 2021 г., по който Лена Бориславова е уредена със заплата от 14 хиляди лева на месец, десет дни след като заедно с принципала на банката – Кирил Петков, са заснети да интимничат пред вратата на апартамент за почасово наемане.  

Председателят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов се опита в неделя да обясни в ефира на БНР, че нямало нищо нередно в договора на ББР с кантората, в която като адвокат практикувала Бориславова. „Да се прави шоу за 50 хиляди лева на месец (колкото е пълният размер на договора-бел.ред)“, остроумничи Михов, като отново повтаря опорката, лансирана още преди овладяването на банката от олигархичния кръг „Капитал“ за многомилионните кредити на ББР.

Валентин Михов е принуден да признае, че всички кредити се обслужват от кредитополучателите. Като само един от тях е прехвърлил бизнеса си на държавния трезор, т.е. заемът е бил обезпечен и банката не е загубила нищо.

Подобно на изпълнителния директор на ББР – Цанко Арабаджиев, също спуснат от кръга „Капитал“ на върха на държавния трезор, и Валентин Михов, макар и с неохота, признава, че менторите му – Кирил Петков и Асен Василев, са лъгали, когато преди година са внушавали, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е получавал кредити. За да се хареса на олигарха Прокопиев, Михов все пак внушава, че не знаел дали Пеевски не е зад някоя от фирмите кредитополучатели, зад която, обаче, можело да бъде и руският външен министър. Типично за прокситата на кръга „Капитал“ Михов пропуска да напомни, че самият той има много какво да споделя от личен опит за бизнес-практики в Русия на диктатора Владимир Путин, както изданията на олигарха Прокопиев, обрисуват владетелят на Кремъл. Все пак Валентин Михов може да се представя за прогресист, но е възпитаник на МГИМО – висшето учебно заведение в Москва, обучило множество агенти на прикритие на вездесъщото КГБ. Беше редно Михов да припомни, че е работил и за най-голямта руска държавна банка – „Сбербанк“, транзакциите с която Европа прекрати миналата седмица, тъй като банката попадна под санкциите на Европейския съюз. Та, накратко казано – биографията на Валентин Михов поставя множество въпроси относно възможни негови контакти със санкционирани от САЩ и ЕС руски банкери.

И още нещо от биографията на Валентин Михов. Неговият брат – финансистът Илиян Михов, бе готвен за трети вицепремиер, в първото правителство на Бойко Борисов през далечната 2009 г., когато, по думите на самия бивш премиер, Иво Прокопиев му е спуснал половината министри. Живеещият в Сингапур Илиян Михов бе и скритият кандидат на олигархичния кръг „Капитал“ за управител на БНБ, като планът бе осуетен, само заради предварителното изтеклата информация. Прокопиев никога не е крил амбициите си да сложи под контрол БНБ и със сигурност ще продължи изпълнението на този план, със или без участието на неговия близък приятел от Сингапур – вторият дом на главата на задкулисния октопод „Капитал“.

Разбира се, тези въпроси и обстоятелства няма как да станат достояние на аудиторията на БНР, защото не е случайно и мястото, в което Валентин Михов се изяви. Водещият на предаването „Неделя 150“ вчера – Явор Стаматов, все пак е бивш кадър на фалиралата телевизия Ре:ТВ, собственост на медийния монополист Иво Прокопиев. Факт, който в голяма степен обяснява защо в интервюто липсваха неудобни въпроси. Просто е в ход акция по кризисно прикриване на следите от вършеното в ББР през последната година и два месеца, откакто държавната банка бе превърната в собствен трезор на олигарсите от „Капитал“.

Е, скоро ще дойде време за истинските въпроси – кой и какви пари е получил от ББР, кой и какви комисионни е прибрал, кой и как е променил устава, че широко рекламирания таван на кредитите от 5 млн. лв. да бъде набързо премахнат. Тези и други въпроси притесняват Арабаджиев, Михов, а оттам и Лена Бориславова, Даниел Лорер, Асен Василев, Кирил Петков – както е казал бившият агент на ФБР – „за да откриеш истината, следвай парите“.

 

Възпитаникът на МГИМО и бивш служител на руска държавна банка Валентин Михов - днес е председател на Надзорния съвет на държавната Българска банка за развитие

 

Цанко Арабаджиев - от листата на “Демократична България” до шефския пост в ББР

 

Кирил Петков, Валентин Михов и Цанко Арабаджиев при овладяването на държавния трезор от олигархичния кръг “Капитал” през лятото на 2021 г.

 

Илиян Михов - скритият кандидат за управител на БНБ на кръга “Капитал”

 

Иво Прокопиев