Бившият вътрешен министър на ГЕРБ Румяна Бъчварова заяви, че авторът на изявлението на президента за изборните промени трябва да бъде уволнен. Вчера Румен Радев направи обръщение към нацията, в което заяви по-разширено позицията по спорния проект за уседналост на изборите, оттеглен след недоволството, че ограничава избирателните права на българите в чужбина.
Без да спомене директно Турция, държавният глава каза, че е имало не само външно вмешателство в изборния процес, а и "целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната". По думите му тези проблеми няма да бъдат решени със заклинания, а със закони, затова приветства "куража" на правосъдното министерство, предложило промените. 

По този повод Бъчварова написа във Фейсбук:

"След предложението Президентът да освободи началника си на кабинета заради шума с тайното изборно законотворчество, може да се добави и ново. Да направи същото с автора на текста на обръщението му. То поставя много повече неудобни капани пред държавния глава, от отговорите, които се опита да даде с първото си обръщение. 

В него Президентът твърди, че „бяхме свидетели на разхищаване на националния суверенитет“. Ако е вярно, редно да бъде пояснено как и кога точно това се е случвало и кой колко в повече е получавал от него. Истината е, че българският национален суверенитет е бил ограничаван систематично тогава, когато партията, издигнала господин Радев, управляваше България...

Веднъж казал, че "приветства куража и усилията на министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени“, господин Радев трябва да обясни какво всъщност се случва с експерта Талев? Той уволнен ли е или приветстван към днешна дата. Едно от двете трябва да не е. Не може да е приветстван и въпреки това уволнен. Не може да е уволнен за това, за което днес е приветстван. И изобщо не би трябвало да е уволнен, а ръководството на министерството на правосъдието трябва да даде нов брифинг. 

Президентът е убеден, че само „някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права....“. И децата днес разбират, че въвеждането на забрана не може да е подарък. Дори и тези, които стоят зад това решение, го харесват точно защото то ограничава права. По съвпадение... на едни хора, които и друг път са преживели същото. Пак по времето, когато партията, издигнала господин Радев за президент, управляваше България.

Единственото оправдание за използването на фразата "имунитет“ в президентската реч е римата с думата "суверенитет“. Ако човекът, който трябва да ръководи КСНС бърка двете понятия, по добре да не го свиква скоро. Поне докато не се научи да внимава с римите. За да не окаже, че всички да пием имуностимуланти. 

Надявам се, че екипът на Президента няма да включи този текст в изданието с избраните му речи. И да не го показва на ученици. Голяма объркване ще настане – езикови грешки в есетата на учениците и голям зор за историците. Доста ще им е трудно и на едните, и на другите да обяснят какво всъщност и защо се е случило".