Нова мощна измама, свързана с куриерски пратки изпразва сметките на пловдивчани и хора в цялата страна. Схемата е проста, а броят на ужилените набъбва всекидневно, пише "Марица".

Потърпевши са както продавачи в онлайн сайтове за продажби, така и купувачи. Схемата - измамниците се свързват с жертвата си предимно през вайбър. Заявяват, че например искат да закупят дадена стока. Казват, че познават лично куриер, който ще дойде на адрес да вземе пратката, за да не се дават излишни пари за доставка. 

Ако купувачът лапне въдицата, следва втората важна стъпка - уговаряне на плащането. Измамникът предлага след като "куриерът" си свърши работата, да се разплати по банковата сметка на продавача.

За целта му праща линк, на който да попълни всички данни на банковата карта, уж че са му необходими за превод. Точно тук е и уловката. Разполагайки с цялата необходима информация, измамникът не превежда нито стотинка, а точно обратното - източва наличната сума и дим да го няма. 

Потърпевши разказват, че съществува и обратния сценарий - когато измамникът е в ролята на продавач. Иска предварително заплащане за стоката, която уж продава. Отново използва вайбър за преговорите и отново тук праща линк, който жертвата да клъвне. Попълвайки данните за банковата карта, следва изпразване на сметката преди измамения да се усети. 

Изпечените измамници използват името на две куриерски фирми, които са сред лидерите в страната. "Мъжът ми се върза и се наложи да си блокира картата. Слава Богу, преди да са изтеглили нещо", споделя пловдивчанката Теодора в социалните мрежи.

Там жертви съветват една през друга хората да са много бдителни и да не хващат на въдицата. Винаги да използват услугата наложен платеж, а ако ще плащат с карта онлайн, то да е само през сайта на проверени фирми и търговци. Желателно е и потърпевшите да търсят съдействието на полицията. 
 
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук