БДЖ ще осигури безплатното пътуване на група млади хора по повод провеждането на втория стартъп уикенд от програмата „Тийноватор” за насърчаване на предприемачеството и стартъп културата в българските училища. Събитието се организира от фондация „Прознание” и Български център по предприемачество.
 

Утре (10-и януари) с влак от Варна до София ще пътуват 29 младежи и 8 ментори-изявени предприемачи. По време на пътуването младите хора ще генерират бизнес-идеи, ще сформират екипи и ще подготвят презентациите си за събитието в столицата.
 
На 11-и януари младежите от Варна ще се включат в стартъп уикенда на програмата „Тийноватор”, в която участват 250 ученици на възраст между 16 и 18 години от училища в София, Варна и Враца. След официалното откриване, младежите ще имат възможност да работят с ментори и да представят своите идеи пред жури от инвеститори.
 
Националният жп превозвач ще осигури и прибирането на учениците до морската столица, след провеждането на мероприятието.
 
Припомняме, че през май миналата година, с подкрепата на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура”, се проведе първото национално състезание от програмата в спортната зала на Централна гара София.
 
БДЖ традиционно подкрепя инициативи, които стимулират креативното мислене на младите хора и развиването на предприемаческия им потенциал и умения.
 
***
 
„Тийноватор” се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019 г. Целта на програмата е създаването на стартъп клубове в българските училища и насърчаване на предприемачеството в учениците чрез работа по реални проекти, генерирани от тях самите. Ментори-предприемачи с опит в различни сфери помагат на учениците да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект.
 
Стартъп клубовете „Тийноватор” се организират по авторската методика на Ustvarjalnik/USchool, Словения. Чрез нея от 2011 г. до днес е изградена мрежа от над 200 училищни клуба, с над 5000 ученици от цял свят. Програмата е и избрана за една от най-обещаващите учебни програми в света от The Unreasonable Institute, САЩ.