За първи път в България Белоградчишките скали станаха декор на поредица християнски патриотични спектакли, част от седмия летен фестивал „Опера на върховете".

Между 27 август и 4 септември 2022 г. вечерите под наслов „Пазителите", „С нами Бог", „Моя древна земя" и „Химн на любовта" събраха под открито небе хиляди посетители, които съпреживя-ха пресъздаването на паметни моменти от 13-вековната история на България и историята на Църквата Христова чрез музика, слово и танц. За организаторите мотивацията около създаването на тетралогията от концерти е продиктувана от любовта към Бог, ближен, отечество и дом.

В мащабните и сложни спектакли участваха десетки артисти. Врачанската филхармония представи епични музикални творби от композитора Георги Андреев, който беше и диригент на първия концерт „Пазителите".

На сцената излязоха още Деси Добрева, Ансамбъл „Българе", Прабългарската школа „Багатур", Хорът на БНР, ансамбъл „София 6", Софийският свещенически хор, солисти при Ансамбъл „Филип Кутев", Женски хор „Ваня Монева", Хор „Св. Йоан Кукузел", Квартет „Армейска песен", Женски хор „Нуша", актьорите Янко Лозанов, Веселин Калановски, Петър Горанов, Деян Жеков, Любомир Петкашев, Стефан Къшев, Елени Декидис, Йордан Биков и много други.

Събитията са реализирани от фондация „Нашият дом е България" по идея на арх. Пламен Пламенов Мирянов. Той е и режисьор на спектаклите заедно с Татяна Пандурска. Сценаристи са младият арх. Мирянов, Венцислав Каравълчев, Павел Павлов и Янко Лозанов.

Скалите със своята сурова, из-вечна красота, играта на багри, и сенки бяха своеобразата сценография, неповторима всяка от четирите вечери на спектакли.

Пред публиката оживяха битки от историята на Първото българско царство, боевете на Шипка, библейски сюжети. Исторически, литературни и текстове от Свещеното писание бяха представени под съпровода на специално подбрана музика и хореография.

Музиканти и певци, актьори и танцьори впечатлиха и с виртуозността на изпълненията си и с духа на единство и отдаденост на достойна кауза. „Невероятно е!" „ Скалите са божествени декори, пред които се издигна здравата канара на християнските ценности, вярата в корени, народ и родина".

„ Тези концерти трябва да станат традиция".

„Неповторимо е усещането да видиш Белоградчишките скали като една непрекъснато променяща се сцена - цветове, багри и звук се сляха в едно с човешкото творение, което са спектаклите".

„Не само концерт, цяло преживяване е да слушаш музиката, а небето и всичко край скалите да се променя така, както природата е решила" -това са само част от коментарите на хора от публиката.

Фондация „Нашият дом е България" за пореден път чрез силата на изкуството показа коя е истинската, здрава канара: християнска вяра, корени, род и родина - извечни морални ценности, върху които всеки трябва да стъпи - малки и големи.

Разбира се, най-спонтанни бяха реакциите на децата, които питаха кога пак ще дойдат артистите и техните герои. Те наблюдаваха в захлас историческите възстановки. Слово, музика и драматизации заиграха с въображението им.

Родолюбието и вярата, любовта към семейството и рода тук не бяха урок, а оживяло вълнение, пробудено от изкуството и таланта на изпълнителите, от силата на автентичната памет.

Фондация „Нашият дом е България" покани своите гости, за да почетат и прославят любовта към Бог, към славната ни история, към Отечество, към ближен и дом. Вълнението сред публиката

- и най-вече у децата - става повод за следващата инициатива на „Нашият дом е България" - документални аудиовизуални клипове от грандиозните патриотични концерти на Фондацията да бъдат предоставени безвъзмездно на училищата у нас с цел обогатяване и подпомагане на учебния процес с модерни средства.

От екипа на „Нашият дом е България" са уверени, че всяко дете трябва да съпреживее по вълнуващ начин значимостта на българската история и да я усети истински своя чрез произведенията на музикалното и словесното изкуство, съхранили красотата на българския език и посланията на автентичните български духовни ценности.

***

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Бог е винаги милостив и чедолюбив към нас - българите

Крепостта на вярност е самият Наш Господ , който винаги ни опазва и под сянката на Неговите криле можем да се скрием! От друга страна, крепостта „Калето", заобиколена от своите каменни стожери, е символ на убежището, което е съхранило нашите традиции, нашите корени, нашата идентичност, нашия род и език, нашата вяра, през епохите на падение и възход.

Затова точно тук избрахме да представим тетралогията „Крепост на вярност", която разказва за нашата славна история, за Църквата Христова, за 300 години от рождението на Паисий

Хилендарски, за любовта към Бог, ближен, отечество и дом.

Защото, както казва преп. Паисий Хилендарски: Дивни са присъдите на Бога, неизследима е бездната на неговите съвети за управлението на тоя свят и за промисъла, с който управлява царствата на тоя свят -раздава ги, променя, пренася и когато иска, погубва и пак възстановява.

И Бог е винаги милостив и чедолюбив към нас - българите. И след всички векове на синила и тегло Той ни е дарил утеха, мир и свобода. И днес тази крепост е на българска земя!