Новият вирус Covid-19 опразни летищата и стадионите, но също и училищата в разгара на учебната година – около 300 милиона ученици в 22 страни от три континента са в принудителна ваканция заради заболяването. Това съобщи „Ел Паис“ по данни на ЮНЕСКО.

Засега това са Китай, Италия и Южна Корея, от днес и в България е обявена национална ваканция, но не за Covid-19, а заради повторна грипна вълна.

Още 180 милиона ученици може да се присъединят към тях, ако други 9 държави, обявили ваканция в отделни райони от територията си заради коронавируса, последват Китай, Южна Корея, Италия. Във всички случаи това е "безпрецедентна ситуация“ заради своя мащаб, отбелязва ЮНЕСКО.

От организацията са предложили в своя сайт платформи и механизми за учене от дистанция, които позволяват да не се прекъсва учебния процес.

Сериозният проблем е продължителността на ваканцията заради вирус, за който все още не се знае достатъчно, за да се правят прогнози.

Затова от ЮНЕСКО организират спешна виртуална конференция на 10 март с министрите на образованието, за да споделят "решения и стратегии за продължаване на учебния процес“, се казва в съобщение на организацията на ООН, чието седалище е Париж.