Поредната циганска сватба в разрез с противоепидемичните мерки разбуни духовете в бургаския жк. „Меден рудник”. Жители на най-големия комплекс са изпратили до Флагман.БГ потресаващи снимки от масово събиране на роми в обособеното гето.

Фотосът е от района зад плувния басейн, който на практика е разделителната линия между цивилизацията и циганските катуни, заседнали в сърцето на комплекса.

„Ето така се спазват противоепидемичните мерки при нас. Над 100 човека са се струпали и „празнуват”, най-вероятно сватба. Да оставим настрана шумът, който вдигат – освен, че това не е първата такава случка, това е и крайно обидно за нас, спазващите всички правила в борбата с коронавируса. За нас маски на открито и забрани, за тях – свобода”, жалва се възмутен бургазлия. 

Макар фотосът да е от вчера, той подбужда интересни въпроси за това дали циганите остават безнаказани в такава ситуация.

Припомняме, че според последната заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, събиранията от частен характер на открито и закрито, на които присъстват повече от 15 човека, са забранени. В това число влизат сватбите, кръщенетата и погребенията.

И докато стотици бургазлии не са имали възможността да проведат мечтаната си сватба в пълния й блясък заради мерките, то циганите празнуват на воля. 

Проблем е и фактът, че огромна част от живущите в гетото, дори да бъдат глобени, реално няма как да платят глобите си. Проблемът обаче е и морален, тъй като от подобни сцени излиза, че за едни е позволено, а за други не.