Осем лица от ромски произход в този момент са в Първо РУ-Бургас след арест за неизпълнение на разпорежданията по мерките за борба с коронавируса, съобщава Флагман.бг.
​​​​​​

Става въпрос за роми, които се движели на групи, отказвали да се съобразят с полицейските разпореждания - да спазват социална дистанция, а някои от тях се държали и крайно агресивно към органите на реда. Предстои задържаните да бъдат предадени на прокурор.В ОД на МВР-Бургас от рано сутринта са получени множество сигнали, че бургаски цигани, най-вече тези, живеещи в гетото в Кумлука, се събират на големи групи, пият, слушат силна музика и изобщо правят „пир по време на чума”.

В Кумлука трайно са командировани 5 екипа на бургаската жандармерия, както и няколко патрулни автомобила на Първо РУ. В следващите дни те ще правят постоянен обход на квартала, за да респектират местната общност. Не се допуска събирането на повече от 2 лица на едно място.

В Кумлука в момента е и началникът на Първо РУ-Бургас Иван Иванов, който лично координира акцията.

В същото време, става ясно, че ромите са се оплакали, че върху тях били упражнено полицейско насилие. Според тях униформените не изпълнявали служебните си задължения, а им ограничавали човешките права.

За казуса е била информирана известна правозащитна организация, както и общинската структура на ДПС в Бургас, чийто лидер Шерафет Мехмед звъни по всички институции, за да търси сметка защо били ограничени правата на ромите.

Междувременно гражданин се оплака, че по цели дни томба цигани окупират хранителен магазин - бургаска верига. "От циганската махала излизат големи тумби цигани по 10-20 човека в посока хранителния магазин. И това е цял ден.

В магазина допускат по 15 човека, а те влизат само едно семейство по 15 човека и така нормалните хора, които ходим сами с маски и ръкавици, не може да влезем в магазина. Трябва се направи КПП пред циганската махала и да допускат само по един човек от семейство или компания да излиза да пазари!", пише бургазлията. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ