tbi bank и фондация „Деца на борда" сключиха партньорство, посветено на повишаване на осведомеността и безопасността на децата в автомобила и на пътя в България.

Вече всеки родител, който желае да закупи детско столче за кола, осигуряващо максимална безопасност на неговите деца, може да го направи чрез методите за разсрочено плащане на банката в Центъра за детска безопасност на пътя в София или в онлайн магазина на фондацията.

През последното десетилетие в ЕС над 6 000 деца под 14-годишна възраст са загинали в пътни инциденти, като половината от тях са били пътници. В България само през 2023 година загиналите деца-пътници са 23, а ранените са 721.

Освен това, проучване на ДАБДП показва, че 40% от децата извън населените места в страната се превозват необезопасени, а при 60% от тези, които са обезопасени по някакъв начин, това е направено грешно.

„Покупката на детско столче за кола, което е преминало успешно най-тежките краш тестове, може да се окаже непосилен разход за много родители. Темата за детската безопасност на пътя е жизненоважна за обществото и затова от tbi не се поколебахме да обединим сили с фондация „Деца на борда”, за да може всяко дете да пътува защитено. Това партньорство подчертава нашия ангажимент към по-безопасно и отговорно бъдеще за всички.”, коментира Христо Колев, ръководител „Е-търговия” за България в tbi bank.

Проблемът с неправилното обезопасяване на децата в автомобилите включва множество аспекти, които изискват внимание и съвместни усилия. Неразбирането на основните принципи на детската безопасност от обществото допринася за трагичните случаи.

„Основната и най-важна функция на столчето за кола е да предпази живота на детето ни в случай на инцидент на пътя. Ето защо при избора му най-важното нещо, което трябва да имаме предвид, е безопасността, която то осигурява. Затова и цената не следва да бъде водеща при избора на детско столче за кола.

Разработването на качествени столчета, способни да издържат на огромните сили, генерирани в катастрофа, е свързано с разработване на нови технологии, влагане на качествени материали, изпитвания и проучвания от специалисти, което неминуемо води до по-висока цена”, коментира Милена Захариева, съосновател на фондацията.

„Ние вярваме, че всяко дете заслужава да пътува максимално безопасно и затова сме щастливи, че благодарение на tbi можем да предложим възможност за семействата да осигурят максимална безопасност на децата си, без да натоварват бюджета си и без да се налага да правят компромиси“, допълва Радослава Митрова, другият съосновател на организацията.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За tbi bank

tbi bank е challenger банка в Югоизточна Европа и регионален лидер в алтернативните разплащателни методи. Банката изгражда екосистема, която комбинира финансиране и пазаруване, с които отговаря на нуждите на клиентите. tbi е фокусирана върху подпомагането на търговците да развиват бизнеса си, както и върху предоставянето на финансови продукти и услуги, които улесняват живота на потребителите.

Оперира в България, Румъния, Гърция, Германия и Литва. Чрез различни дигитални канали и доверени партньорства с над 26 000 търговски обекта, tbi има клиентска база от над 2 милиона клиенти и е отпуснала близо 750 000 финансирания през 2023 г. Бизнес моделът на банката и фокусираният върху клиентите ѝ подход доведоха до това да се превърне в най-рентабилната и ефективна банка в България (Класация К10 на Капитал, 2023).

За фондация „Деца на борда”

„Деца на борда” единствената по рода си неправителствена организация в България, насочена изцяло към детската безопасност на децата в колата. Основана е през 2020 г. от Милена Захариева и Радослава Митрова, които от тогава са помогнали на повече от 4 000 семейства да изберат подходящо столче за детето си и да се научат да го монтират и ползват правилно.

На сайта си www.kidsonboard.bg публикуват полезна, изчерпателна и проверена информация по темата, под формата на образователни видеа и статии. През 2024 г. откриха и първия в България Център за детска безопасност на пътя, в който всички семейства могат да получат експертни съвети, да пробват в колата и с детето си едни от най-сигурните столчета, а след като изберат своето столче, могат да го закупят удобно на място или онлайн.

За да изпълнят мисията си за нулева детска смъртност на пътя в България, основателите на „Деца на борда” си партнират с различни международни, държавни и местни институции, експерти и медии, като само за няколко години „Деца на борда” се наложи сред родителите в България като най-достоверния и изчерпателен източник на информация по отношение на детските столчета и безопасното превозване на деца в колата.