Бременни жени ще могат да се прегледат безплатно с най-модерния четириизмерен ултразвуков апарат на 24 и 25 октомври в Пловдив. Инициативата се провежда в рамките на програмата на Дните на пациента.
Посетителите ще получат съвети от лекари, работещи във водещи български клиники. Диагностичните тестове и консултациите по документи със специалисти са част от форума "Профилактика на репродуктивното здраве", който се организира за първи път в рамките на Международната изложба "Медикус, Денто, Галения". Изложението ще се проведе от 22 до 25 октомври в Международен панаир Пловдив.
В първия ден на форума (22 октомври) ще бъдат дискутирани стратегии за решаване на репродуктивни проблеми. В кръглата маса ще се включат представители на министерствата на здравеопазването и на социалната политика, на Националната здравноосигурителна каса, на Българския лекарски съюз, на Института по репродуктивно здраве, на асоциации, ангажирани със съмейното планиране, както и известни медици. За Ден на специалиста е предвиден 23 октомври, когато общопрактикуващи лекари ще бъдат обучавани по проблемите на стерилитета като ще бъдат разгледани андрологични и урологични аспекти, влянието на наднорменото тегло и други фактори за безплодие. Лекторите са от Медицинския университет в Пловдив, Института по биология и имунология на размножаването към БАН и водещи клиники. На всеки участник ще бъде издаден сертификат според единната кредитна система за оценка на формите на продължителна квалификация на лекарите.
За пръв път тази година в медицинската изложба се включва тематичната област "Акушерство и гинекология". В рамките й ще се проведе форумът "Профилактика на репродуктивното здраве", организиран съвместно от Международен панаир Пловдив, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Института по репродуктивно здраве, Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе". По време на "Медикус, Денто, Галения" ще се проведе и ІV Международен конгрес по възстановителна дентална медицина, в който са предвидени и семинари за практическо обучение на стоматолози и зъботехници. /Димана Тодорова, БЛИЦ