Управителният съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) излезе с отворено писмо по отношение на тревогата у индустрията от риска за доставките на природен газ.

То гласи:

ДО:

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

И МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА

Г-Н АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Г-Н ЛЮДМИЛ ЙОЦОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „БУЛГАРГАЗ“ ЕАД

Г-Н СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР

КОПИЕ ДО:

МЕДИИТЕ В СТРАНАТА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

„В последните седмици като управляващи чертаете непрестанно червени линии, които биха Ви позволили да участвате в преговори за бъдещо управление. За едни формации червените линии са неучастието на три или четири имена в обществения живот, за други неучастието на досегашните премиер и вицепремиер.

Уважаваме Вашите си политически червени линии, но има една линия, която е на път да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство. Противно на политическата лексика, която обича червеното линията този път е синя.

И тя е тежката ситуация с осигуряване на природен газ за България. Изключително тревожно е, че само 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна. Ефективни мерки за това не бяха взети нито в рамките на редовното правителство, а след това и на кабинета в оставка.

Ние, представителите на производствените предприятия в страната се наслушахме на твърдения, че българската икономика не била голям консуматор на газ, че нямало страшно и не можем да останем без газ.

Очевидно тези мантри са произнасяни от хора на високо ниво, които обаче нямат идея колко предприятия в страната зависят изцяло от природния газ, на колко семейства те дават поминък и колко физически лица се отопляват с природен газ и за тях също алтернатива на практика няма за зимата.

Хубаво е да познаваш българската икономика преди да говориш и най вече преди да действаш. Далеч сме от идеята да звучим драматично, но без доставки на природен газ много работещи хора ще са на улицата, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания.

Днес отново в дневния ред на обществото са политически преговори, докато последните данни за осигуряването на синьото гориво предизвикват изключително безпокойство у българската индустрия. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД при изслушването си в Народното събрание заяви, че не са гарантирани количествата, необходими за икономиката за август и септември.

Не е ясно как се договаря доставката на тези количества. Няма и абсолютно никаква информация дали се работи за договарянето на дългосрочни доставки на природен газ, включително от 1 януари 2023 г.

Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит наблюдаваме аварии, стачки и планови престои на съоръжения на ключови доставчици. Наблюдаваме свръхзаетост на терминалите за регазификация на втечнен газ в Европа. Много от „алтернативните“ доставчици почти нямат свободни количества газ за продан извън дългосрочните им ангажименти. Тези обстоятелства далеч не ни карат да гледаме оптимистично на възможността за осигуряване на газа за България.

На този фон не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в „Чирен“. Съгласно публични данни, ПГХ „Чирен“ е запълнено на 38%, а средната запълненост в Европа е 62%!

В Германия средната запълненост е 65%, като редица хранилища там са запълнени над 90%. Да не забравяме, че сме на средата на летния сезон, когато потреблението е сравнително ниско. Какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да се доставя гориво за топлофикациите?!

Много въпроси, на които трябваше да бъде отговорено вчера! Бихме искали да припомним, че за тези рискове Ви предупредихме още в началото на март т.г., когато поискахме създаването на кризисен щаб с участието на потребителите, който да изготви план за действие в случай на спиране по една или друга причина на доставките на газ от Русия.

Тази мярка е предложена от нас в писмо (наш изх. 456/04.03.2022 г.), адресирано до министър председателя, заместник министър председателя и министър на финансите, заместник министър председателя и министър на икономиката и индустрията, министъра на енергетиката и председателя на КЕВР.

С настоящото писмо настояваме още веднъж за кризисни мерки и за спешна среща за изясняване на ситуацията! Предупреждаваме, че спирането на газа освен пагубни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот!“.