Депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха проект за решение в Народното събрание (НС) за определяне на пределни цени на моторните горива. На брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че в момент на кризи парламентът трябва да вземе инициативата, която липсва при решенията на Министерски съвет. 

"Затова опозицията иска Министерски съвет (МС) да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределни цени от 2.70 лв. на следните моторни горива - А95, природен газ, метан. Пределните цени да се въведат за периода от 1 август - 31 декември 2022 г.", настоя Атанасова.

"В противен случай инфлацията ще продължи да се увеличава, а с това и разходите на всяко едно домакинство и бизнес в България", предупреди Атанасова.

Според бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев правителството е неадекватно и затова парламентът трябвало да подсказва на изпълнителната власт какво да прави. "Цената на тока, цената на газа и цената на горивата са причината за високата инфлация у нас", посочи Добрев. Той настоя МС да си свърши работата и да приеме предложението на опозицията.

"От горивата се губи 1 лев и надплащаме повече, отколкото трябва. Проблем има и правителството не иска и не може да се справи с него", изтъкна Делян Добрев. "С това предложение задължаваме Министерски съвет и предлагаме на Народното събрание да възстанови нормалната цена на бензина и дизела, както и да се спрат кражбите от горивата", настоя той.

"Това наше предложение ще бъде "литмус" затова дали имат материал от левчето в Лукойл или нямат. Ето това се нарича "литмус", подигра се Добрев с поредната езикова грешка, която направи премиерът в оставка Кирил Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!