Около 120 хиляди са асансьорите в България. Експерти твърдят, че над 80 хиляди от тях не отговарят на изискванията за безопасност и могат да станат потенциални убийци, което вече се е случвало. Вместо да се влагат средства за поддръжка и ремонт на старите лифтове обаче, хората са длъжни да плащат от джобовете си за куп излишни неща. Защото така е записано в съответната наредба. Тя регламентира изискванията за безопасност за асансьорите, произведени и пуснати в експлоатация преди 2002 година.
До 30 юни 2016 г. всички шахти трябваше да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и в ролковото помещение да се поставят устройства за аварийно спиране. В кабините трябваше да се постави осветление, включващо и аварийно захранване при спиране на тока. До 31 декември 2016 г. пък всеки асансьор трябваше да осигури двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината и фирмата за аварийна поддръжка. Има и други нови изисквания. До 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. под кабината в останалите сгради трябва да се монтират предпазни щитове, които ще пазят хората от падане в шахтата.

Дългогодишни специалисти по поддръжка и ремонт на асансьори категорично не могат да приемат изискването за слагане на осветление в шахтите, съобщава "Труд". Не е ли по-важно редовно да се сменят въжетата, пита експерт по лифтовете. Според него шахтовото осветление е излишно, защото, ако се наложи да се прави ремонт, техниците имат специални преносими лампи. Но щом е записано в наредбата, трябва да се изпълнява. Естествено, за лампите и монтажа им плащат живеещите в сградата.

В края на декември 2016 година изтече срокът за монтиране на GSM устройства във всяка кабина. Целта е при евентуална авария и засядане пътниците да могат да се свържат със съответната фирма, която поддържа лифта.  Всичко това е много хубаво, но е почти напълно излишно. Във всяка асансьорна кабина и сега има стикер с името на аварийната фирма и телефонни номера за контакт. Практически всеки притежава мобилен телефон, тъй че проблем с връзката няма и не би трябвало да има.

Колко струва нововъведението с GSM екстрата? Специалисти изчислиха, че еднократно са необходими между 300 и 350 лева за всеки асансьор, без значение на колко етажа е сградата. Отделно има и абонаментна такса към съответния мобилен оператор, която е около 10 лева на месец. Както се досещате, тези пари трябва също да се заплатят от живеещите в блока. А ако в някой вход, по-модерно наречен „етажна собственост“, решат да бойкотират наредбата, просто ще останат без асансьор, защото той ще бъде спрян от движение и запечатан от Агенцията за метрологичен и технически надзор.
Представете си и следната ситуация. Развеселена компания се качва в асансьора в малките часове на нощта. „А да видим дали техниците не са заспали?“, подхвърля някой „шегобиец“ и натиска бутона за връзка. За разлика от спешния телефон 112, който може да разпознае откъде звъни човек на него, при асансьорната система най-много съненият техник да види от коя кабина му се обаждат. А кой да гони и наказва злосторниците, едва ли ще развълнува особено родното МВР. Тъй че пригответе се отсега за нов вид ало измами.
 
13 инцидента за шест години
На 18 юли 2016 г. – 40-годишен мъж пада в асансьорна шахта във вход на блок на улица „Княгиня Мария Луиза” 40. Пострадалият е изваден от живеещи във входа.
На 3 декември 2015 г. – 2-годишно дете е подложено на тежка операция, след като ръката му е премазана от врата на асансьор.
На 26 май 2015 г. – 40-годишен асансьорен техник пада от седмия етаж в шахта на блок в квартал „Овча купел“ и загива на място.
На 2 февруари 2015 г. – Асансьор с осем души в него пропада два етажа, преди да сработи спирачният механизъм. Инцидентът става в търговски център във Варна.
На 16 януари 2015 г. – 70-годишен мъж загива, след като пада в асансьорната шахта от 14-ия етаж на жилищен блок в столичния квартал „Сердика”.
На 19 октомври 2014 г. 53-годишен мъж загива след падане на асансьор в столичния квартал „Гео Милев“.
На 19 август 2014 г. загива 46-годишна жена, а друга е в тежко състояние след пропадане на асансьор в 12-етажен блок на бул. „Цариградско шосе“ в София.
На 14 юни 2014 г. 51-годишна жена и едногодишното й внуче падат в асансьорна шахта в поликлиника в Бургас. Детето оцелява без наранявания, а жената е приета в болницата в кома.
На 13 юни 2014 г. двама души на 26-годишна възраст са с наранявания, след като асансьор полита надолу от 3-метрова височина.
На 12 април 2013 г. асансьор пада в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в столицата.
На 13 октомври 2010 г. се запалват кабелите в асансьор в блок в Дупница.
На 30 май 2010 г. подемен асансьор пропада в хотел в центъра на Велико Търново.
На 02 март 2010 г. асансьор с родилки пада в „Майчин дом“ в столицата, пострадали са десет души.

Източник: Агенция „Фокус“