Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на античния и средновековен град Мисионис, водени от търговищкия археолог Стефан Иванов и с научния надзор на проф. Николай Овчаров, се попадна на поредна уникална находка. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от "Фокус". 

Става дума за красив сребърен пръстен от 14 век. Той е отлят и представлява куха касета, по чиято предна страна се вижда украса с гранулация. Околовръст се забелязват 8 заоблени издатъци. Много е интересно, че от едната страна на единия от тях се наблюдава почти незабележима малка дупка.

„Това щеше да остане само една интересна находка на средновековната българска бижутерия, ако нямаше една забележителна особеност. Този пръстен е буквално близнак на един намерен преди 8 години паметник, открит от археолозите във важната средновековна крепост Калиакра. Разликата е, че първият е от бронз и че почти невидимата дупчица там се намира между два от издатъците“, заяви професорът.

След излизането на пръстена от Калиакра, той се превърна в една от сензациите на 2013 г.  Той е със специална кухина за скрита отрова и е от края на 14 век. Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България, съобщи тогава откривателят му доц. д-р Бони Петрунова, днес директор на Националния исторически музей.