Симпатизантите на ГЕРБ ще се съберат пред Министерския съвет тази сутрин, защото „оттам дойде арестът“. Това каза за БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

„Не само е поръчан от премиера, но и единственото основание този арест да бъде осъществен, е след свидетелски показания на самия Кирил Петков.

Премиер ми е трудно да го наричам, защото този човек по-скоро е вече в някаква несъстоятелност“, допълни още Биков.
След отмененото заседание на правителството вчера Кирил Петков е дал показания пред служител на полицията, след което са разпоредели ареста, поясни той.

„В 17:00 часа е образувано досъдебно производство, в 20:00 часа знаете какво се случи. Тактическите заходи около извеждането на Борисов е най-малкият проблем“, смята Тома Биков.

„Същите тези хора, които говореха за съдебна реформа, правят това нещо. В последните 30 години аз не помня и няма такъв случай лидерът на най-голямата опозиционна партия да бъде арестуван по този начин. И няма никакви европрокурори и няма никакви еврофондове.

Според Биков случващото се в момента е „нещо, което Борисов в десетгодишното си управление никога не си е позволявал“.

„Защото това е политически арест, който рискува да разруши един от базовите консенсуси в българското общество, които бяха формирани през 1989 г., а именно – България и българското общество да се откаже от политическото насилие. Това, което се случва в момента, е политическо насилие в чист вид. Страната в момента се управлява от хора, които са тотално сбъркани. Този арест аз не го отдавам на някакъв тежък замисъл. Отдавам го на глупост и на простотия“, посочи Тома Биков.

Биков е на мнение, че Асен Василев „е организирал цялата схема, Кирил Петков няма интелектуален потенциал дори за това“, а Василев е „маниакален тип“.
„Оттук нататък за нас няма никакъв друг изход, освен да работим с всички сили за падането на това правителство, което води България към икономическа пропаст, към геополитическа пропаст. Нови избори!“, коментира Тома Биков.