Нашенци поломиха българската механа "Извора" в испанския град Памплона, която Биляна Джуджева от Сатовча отвори на 20 август тази година с много любов и банков кредит след няколко месеца усилен труд, включващ доставка от България на всички мебели и аксесоари и дори на тиклите от родния й край, с които е облицовано заведението.

"Откакто отворих механата, се случват възмутителни неща, но днес /б.р. вчера/ чашата на търпението ми преля", разказа възмутена Биляна. 

"Още на първото парти, което направих в механата, изчезнаха 2 от 4-те соларни лампи, които бях сложила в саксиите до входната врата. На второто парти вечерта, когато затварях механата, чух шум на течаща вода, отворих вратата на мъжката тоалетна и видях всичките чешми пуснати.

Миналата събота, на поредното парти, отново в мъжката тоалетна бе извадена тръбичката на писоара и целият под бе във вода. Днес, когато слагах салфетки в същата мъжка тоалетна, забелязах, че са ми откраднали ароматизатора. Питам се защо и за какво някой прави всичко това", жалва се българката.

"Пресъздадох едно кътче от родината, направих го с много труд и още повече любов и ентусиазъм и то стана място, където всеки може да покани роднини, приятели, испанските си колеги и познати. Място, с което сънародниците ни могат да се гордеят, че са българи, да се хвалят пред испанските си познати и да разказват за българската кухня.

Испанските гости на механата се радват и се снимат пред къщичките, с които нарисувахме стените, питат за други български ястия, за които са прочели в интернет, и винаги се връщат. Не мога да си обясня защо ние, българите, не можем да оценим българската красота и да се гордеем с нея, а гледаме всичко да развалим и откраднем", споделя със смесени чувства Биляна, цитирана от struma.bg.Вчера Биляна, вярна на мечтата си да направи в Памплона най-уютното заведение, в което нашенци да се събират на българска кухня и да слушат българска народна музика, хукна да купува ароматизатори и соларни лампи, за да замени откраднатите. През това време екипът й, който се състои само от мъже и жени от Пиринския край, се зае да подготвя храна за обедните гости, които редовно изпълват 240-местното заведение на 45-годишната филоложка с диплома от Югозападния университет.

Заради зулумите на клиентите в заведението й Биляна е колкото обидена, толкова и се срамува, защото е категорична, че в пораженията пръст имат сънародниците й.

"Испанец никога не би направил това", убедена е българката.

Въпреки че хич не й се ще, ако кражбите и умишлените наводнения продължат, тя е на път да опаше механата с камери за видеонаблюдение.