Една от най-младите трансплантирани жени у нас - 22-годишната Биляна почина. Това съобщават с покруса нейните близки.
Младата жена получи шанс за живот преди около две години, когато й бе трансплантирано сърце. Историята на Биляна трогна цяла България, когато младото момиче се срещна с бащата на 36-годишна жена, починала след мозъчен инсулт. Именно нейното сърце затуптява в гърдите на Биляна, след като мъжът взима решение да дари органите на дъщеря си. 

Всичко започва преди малко повече от 2 години. Биляна ученичка в 11 клас от Варна и й предстои абитуриентски бал. Всичко върви добре до една сутрин, в която Биляна почти не се събужда. „Една сутрин получих инсулт и след това разбраха, че съм за трансплантация”, споделя тя.

Биляна влиза в списъка на чакащите сърца. За родител да преживее подобно нещо е изключително трудно.

Чудото за Биляна и семейството й идва след година и половина чакане  На 30 октомври 2015 г. семейството на Биляна си е вкъщи и празнува рождения ден на майка си. Тогава най-хубавият подарък идва по телефона.


В деня когато родителите на Биляна чуват най-хубавата новина, че тяхното дете ще живее, Стефан губи своето дете. Дъщеря му Петя е на 36 години. Внезапно получила мозъчен инсулт.

След три дни чакане за промяна той разбира, че дъщеря му повече няма да се събуди. Тогава му предстои още един тежък избор. Въпреки че детето му е спряло да диша, органите му не са увредени и в болницата му предлага да ги дари. Той споделя, че не се е колебал много и бързо е решил да подпише, за да може детето му да помогне на друг.

Подписът на Стефан спасява четири човешки живота. Биляна получава сърцето на Петя.

След трансплантацията Биляна започва нов живот, но сърцето, което тупти в гърдите й не издържа и тази нощ тя си отиде от този свят. 

Новината за ненавременната смърт на прекрасната Биляна бе съобщена във Фейсбук от журналиста Георги Пеев, който също е с трансплантирано сърце. "Биляна завинаги остана на 22. Отиде Там, където няма болка... Мъжете с трансплантирани сърце останахме без единственото си цвете. Без най-нежното цвете. Сбогом, Биби! С Емо да пазите място до вас!"