Изказването на турския посланик показва, че има намеса във вътрешните работи на България. Това се случва за втори път в последните няколко месеца. Когато един посланик бива привикван да дава обяснения, той в определена степен не е желан. Това коментира бившият ни консул в Турция Георги Димов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Видяхме паника, когато става въпрос за Турция. Изказването имаше за цел да провокира кадрите, които трябва да са готови да теглят инвестиции от съседните държави в страната. Изказването му разкрива, че нямаме подготвени кадри в България. Това имаше предвид, каза политологът Мехмед Мехмед.

„Точно днес на турския посланик му беше казано, че т.нар. турски инвеститори трябва да се въздържат от изказвания, като това да се учи задължителен турски език от българите, а те да учат български, защото ще им е по-полезно. Турският език не е за предпочитане сред младежите“, отбеляза бившият дипломат.

„Ако искаме да дойдат инвестиции, трябва да инвестираме в човешкия капитал“, подчерта Мехмед.

„Не ви щем нито жилото, нито меда“, отговори му Димов. По думите му това, че посланикът на Турция е бил привикан във външно министерство не показва паника.

„Нивото на дипломацията на чужд посланик е зам.-министър. Днес се отиде на много по-ниско ниво от зам.-външен министър, на директор на дирекция, който отговаря за Турция. Това показва важността на този дипломат за страната ни“, коментира бившият ни консул в Турция.

Според политологът ние не умеем да привличаме инвестиции.

Димов прогнозира, че този въпрос няма да остане без последствия. „Зад нас стоят 500 милиона европейци. Ние държим на взаимно уважение, добросъседство и ненамеса във вътрешните ни работи, но не го получаваме“.

„В момента предстоят избори и тази реакция го показва“, добави Мехмед.