„Светът няма да спре, ако има „Брекзит”, но британците могат да си спретнат една рецесия, която никой не е очаквал. Това не е математически въпрос, а психологически”, заяви по Нова телевизия бившият икономически министър Николай Василев. 
„Странно ми е, че Великобритания, която преди 100-200 години владееше половината свят, се сравнява с джобен размер държави като Норвегия и Швейцария. Това, че Швейцария от стотици години живее добре, няма нищо общо с това дали е в ЕС, или не. Великобритания би трябвало да си поставя малко по-високи цели. Тя живее с миналото, но трябва да знаят, че като излязат от Евросъюза ще е средна ръка световна държава”, смята Василев.
 

„Смятам, че няма да има „Брекзит”, но спорен е въпросът кой ще спечели повече. Според мен Великобритания ще загуби, но Европа може би ще загуби повече, защото утре нищо няма да бъде същото и е много вероятно след седмици хора в Берлин и Париж да зададат въпроса дали и ние да излезем от ЕС. Накрая може и да няма съюз или в него да останат България, Румъния и Македония, например”, каза още бившият икономически министър.
 
„По принцип аз не вярвам в референдумите, защото в добре развитите държави статистиката сочи, че хората обикновено гласуват за запазване на статуквото. Хората се страхуват от промяната, когато животът им е уреден”, на мнение е преводачът Мариана Хил.
 
„Най-сериозен проблем е, че Брюксел цикли – не може да се справи с мигрантската криза, има много сериозни проблеми с бързината на взимане на решения. Именно затова британците виждат, че Брюксел не работи ефективно”, коментира още тя.