Тезата „шпионаж“ е много удобна за някои. Това заяви пред бившият директор на полицейската служба ЦСБОП и член на ръководството на движение „Русофили” Тихомир Стойчевв ефира на bTV във връзка с ареста на трима чужди граждани, които бяха задържани с "чувствителна информация" от производството на оръжейния завод „Арсенал“. 

Става въпрос за двама литовци и един руснак, работили в предприятието. По думите му заради свиването на оръжейното производство, след разпада на СССР, е принудило заетите в сектора да търсят работа в чужбина.   

Той обясни, че без детайлите по договора, който тримата чужденци са подписали с предприятието, няма яснота точно какво се е случило. 

„Едната хипотеза е, че те са били наети с договор и са злоупотребили с длъжността си. Другата е, че те са могли да сключат договор, защото се говори за привнасяне от тях на някакви нови и иновативни решения, които да способстват за производството на продукция“, допълни Стойчев.

Експертът предположи още, че целта на подобен скандал може да е страната ни да получи дипломатически предимства: „Първо – адресирани към евроатлантическото ни партньорство, а от друга страна, бяха установени и задържани на руска митница 20 наши БТР-и. Има незаконен пренос на това оръжие“.

„Тезата шпионаж е много удобна за някои. От една страна, дебело подчертаваме колко последователно преследваме някакви чужденци, особено руснаци и можем да им прикачим всякакви хипотези за нарушаване на законите“, допълни експертът.