Много са причините за високата смъртност у нас. Проблемът се политизира страшно много, не само у нас, но и в чужбина. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова за Нова тв. 

По думите й част от причините са подготовката на обществото и на здравната система, тъй като мерките не са едностранни, пропиляните месеци, разнопосочните мерки, късната хоспитализация, както и прехвърлянето на отговорност.

"Вероятно, когато мине епидемията, тогава ще сме по-категорични. Дали краткият, но по-тотален локдаун не е по-ефективен от "влаченето" в половинчати мерки, когато може да получим две в едно - висока смъртност и икономически последствия", заяви д-р Виткова.

Според бившия здравен министър не е такъв проблем тоталното затваряне на икономиката, колкото затварянето на тези сектори, които не са пряко свързани с икономиката.

"Да спреш плановите операции преди да си затворил нощните заведения е мярка, която не може да бъде обяснена логично", категорична бе тя.

"Ние легла имаме достатъчно като брой. Те са свръх концентрирани в някои региони в страната, но са в дефицит в други", уточни д-р Виткова.  

"Вече е толкова дифузно разпространението... РЗИ нямат капацитет да проследят контактните, нямаме масово тестване, за да можем да изолираме тези, които са без клиника. Там е опасността - децата и младите са без клиника, но те разнасят болестта", каза още тя.  

Запитана дали здравеопазването ни е най-зле по всички показатели, д-р Виткова отговори: "Това че сме на дъното, не бива да го оспорваме. Статистиката е сложна. Ние нямаме информация каква е възрастовата структура на смъртността, нито каква е комбинираната патология заедно с COVID-19. Т.е. дали пациентите умират от коронавирус или с коронавирус".