Не мога да си обясня и не знам как да го направя, но призовката, която получихме от турския наказателен съд е за дело, което се е водело на територията на България и е приключено на две инстанции. И изведнъж сега получавам пак призовка, че съм обвинен по същото дело, което сега се води там. Това заяви в ефира на Нова телевизия Михаил Цонков, бивш граничен полицай.
Припомняме, че той е заплашен от екстрадиране в Турция, заради инцидент, при който загина турски рибар бракониер. В южната ни съседка срещу почетния гражданин на Бургас се готви процес за това, че е изпълнил служебния си дълг и през 2008 г. защити границата ни от бракониери.

"Моите колеги също са обвиняеми, тук бяха само свидетели. Те са действащи полицаи в момента. Не знам как да си го обясня, притеснени сме", каза той.

"Имам призовка, с която ме обвиняват по някакви членове в Турция. Не знам за какво става въпрос. Как турският съд привиква като виновна страна и районна прокуратура Бургас", заяви Михаил Цонков.

"Напуснах системата, но не заради това, че съм се уплашили или съм разочарован. Просто така прецених, имах такава възможност, Напуснах 2 години след като ме оправдаха. Инцидентът промени донякъде живота ми, защото преосмислям по-философски нещата", каза бившият граничар.

Пенчо Цонков, баща на Михаил също проговори относно ситуацията. "Преди 9 години точно от този площад започна кампанията. Той не можеше тогава да се защитава сам, защото беше под пагон. Сега обаче може да го направи. Според мен в целия случай има силен политически отенък. Това е демотивация на граничарите и те ще се чудят, ако има силна мигрантска вълна дали да си затворят очите, за да не бъдат съдени", каза Пенчо.
 

Благодаря много за подкрепата на всички българи, приятели и познати. Относно партийната подкрепа, държа да кажа, че аз съм много далеч от политиката. Не я определям като сини, жълти, червени, леви. За мен подкрепата е от всички българи", каза Цонков.