Благодатният огън пристигна в България. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, който ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, кацна на летището в София, за да донесе Благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещеният огън с помощта на България ще получи и съседна Македония, пише Канал 3.

В делегацията на 40-годишния духовник за Йерусалим са включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Митрополит Антоний излетя за Йерусалим на 7 април рано сутринта с правителствения самолет „Фалкон” с решение на премиера.След пристигането си в София, огънят се съхранява в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение. След това Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.
За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005 година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Велика събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.