Благоевградският адвокат Васил Васев предприе нощно планинско катерене между двата най-лавинни улея на връх Вихрен. Заедно с група от 8 алпинисти той стигна до Джамджиевия връх при сурови зимни условия.

Екстремното преживяване беше част от тридневната подготовка на катерачите от школата „Вертикален свят“, които се установиха на хижа „Вихрен“, пише struma.bg.

„Упражнявахме техники за зимно катерене с котки, боравене с пикели, осигуряване, движения във френска връзка. Тренирахме падания и самозадържане в улеите. Нощното катерене беше с челници, като предварително правихме лавинни тестове. Проверяват се слоевете сняг – колко е мек, твърд, мокър, фирнован. Копаеш на склона и проверяваш. На едно място отказахме катерене, защото снегът се счупи пред нас“, разкри тайни от кухнята на алпиниста адвокат Васев.Изтощителната тренировка не му попречила да се спусне и по пистите в Банско в неделя. След Нова година възнамерява да катери Злия зъб и трионите на Мусала, като усилената му подготовка е за Матерхорн, Мон Блан и Елбрус през това лято.