Българи доброволци дариха 25 генератора за ток на нуждаещи се украинци, предава бТВ. От началото на войната в Украйна Ангел Пилев пътува осем пъти, за да доставя хуманитарна помощ на нуждаещите се там.

В началото на ноември започва подготовка отново да посети засегнатите от войната райони. Този път е решил да достави на хората генератори за ток, защото след ударите на руската армия  по енергийната система на Украйна, много семейства живеят на тъмно и студено.

Решава да заснеме цялото пътуване от България до Украйна, за да покаже на хората отражението на войната. Пътят до Украйна е труден и дълъг, а на границата с Румъния Ангел среща проблем.

„На румънската граница имахме проблем, когато един от митничарите започна да изисква повече документи. Представих им документите на украинското посолство, фактурата, че всичко е закупено, че сме евангелска организация и помагаме“, разказва Ангел.

Освен генераторите за ток Ангел носи още 4000 свещи, хранителни стоки и медикаменти. След часове шофиране първата точка е достигната късно вечерта.

„Започнахме от Вишневец. Един генератор подарихме на детската градина, оттам започнахме. Веднага заминаха два генератора за Херсон за военните части. Самите военни ни помолиха. За Донецк заминаха 2 генератора. Стигнахме до Киевска област“, допълва той.

Следващата цел на Ангел Пилев е Пидхайне. Селото е ударено от фосфорни бомби, които са унищожили голяма част от жилищните и административни сгради. Кметството също е разрушено. Сега се помещава във фургон.

Пътуването е вече към края си. Мисията на Ангел е изпълнена.

„Видяхме болка, видяхме трагедия. Един от въпросите, които чухме, беше кога ще свърши всичко това. Видяхме студа и хора, които въпреки всичко се усмихват и човешки да си помагат, да се подкрепят“, разказва доброволецът. Следващото пътуване до Украйна Ангел планира за Коледа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук