По 60 военнопленници си размениха Русия и Украйна, съобщава Ройтерс. Руското министерство на отбраната съобщи, че 60-те освободени от Украйна руски войници ще бъдат превозени със самолет до Москва, за да получат медицинска помощ и психологическа подкрепа.

Началникът на кабинета на президента на Украйна Володиир Зеленски Андрий Ермак приветства завръщащите се украинци като герои и каза, че сред тях има десетки, които са отбранявали град Мариупол, включително обсадения стоманодобивен комплекс „Азовстал“, докато Русия не ги принуди да се предадат през май.

„Продължаваме да връщаме защитниците на Мариупол - в днешния списък от 60 души 34 са от тях, включително 14 от „Азовстал“. Някои са ранени и ще получат всякаква необходима помощ в Украйна“, каза Ермак. Някои от освободените са държани на руска територия, а други в Оленовка, лагер за военнопленници в окупираната от Русия Донецка област в Украйна, добави той.

Украйна обвини Русия, че е извършила през юли военно престъпление, като е нанесла удар по Оленовка, в резултат на който загинаха десетки военнопленници. Русия заяви тогава, че Украйна е обстрелвала лагера.

Двете страни си размениха досега стотици военнопленници в серия от обмени през изминалите няколко месеца.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук