С увеличението на доходите се разнообразява храната на трапезата на българите. През 2016 г. консумацията на хляб и тестени изделия намалява с 1,5 кг. и достига 88 кг средно на човек. Увеличава се консумацията на плодове и зеленчуци съответно с 1,4 и 1,6 кг. Така за година всеки българин изяжда средно по 49 кг. плодове и 70 кг. зеленчуци, пише "Стандарт".

През 2016 г. с 1,9 л намалява средното потреблението на човек на алкохолни напитки (от 29,2 на 27,3 л) и цигари (от 647 на 639 броя). Българите ядат и по-малко картофи - средно 27,5 кг., при 28,1 кг. година по-рано. А потреблението на месо остава почти без промяна.

Успоредно с увеличението на доходите нараства покупателната способност на българите. За периода 2008-2016 г. най-много е нараснала покупателната способност при яйцата, свинското месо, ябълките, белия хляб и захарта. Така например с доходите си за цялата 2016 г. човек е можел да купи 24310 яйца или 741 кг. свинско, при 16038 яйца и 421 месо през 2008 г. През 2016 г. в сравнение с 2015 г. обаче намалява покупателната способност за някои храни - картофи, грозде и захар.