Българите са най-нещастните граждани на Европейския съюз. Това сочи проучване, направено от базираната в Дъблин социологическа агенция Eurofound във 27 страни-членки, както и Норвегия и кандидатките за членство Турция, Хърватия и Македония.
Българите дават оценка 5 от възможни 10 точки за задоволството си от живота, а тяхното щастие се оценява с 5.8, което е най-ниската средна цифра за европейците. Веднага след нас са македонците. Следват Унгария, Латвия и Турция. Румъния е на девето място.

Най-щастливи са хората в Дания, следвани от Швеция, Финландия и Норвегия.  Средно гражданите на ЕС оценяват своето задоволство от живота с оценка 7, а щастието си с оценка 7.5. От страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 само малтийците се поставят сред десетте най-щастливи народи в Европа. Португалците са най-нещастните от "старите" 15 държави заедно с Италия и Гърция.

В скандинавските страни повече от три четвърти от анкетираните са оптимистично настроени за бъдещето. Във Франция, Португалия, Италия, Чехия, България, Унгария и Словакия тези оптимисти са по-малко от 50% от анкетираните.
Проучването показва, че като цяло гражданите от 15-те стари членки и Норвегия са по-щастливи и по-доволни от живота си новите членки от Източна и Централна Европа. Изследването е проведено в периода от септември 2007 година до февруари 2008. /БЛИЦ